Konular

İstinaf Dilekçesi

İstinaf Nedir ?

İstinaf, çekişme konusuna göre ceza veya hukuk mahkemeleri tarafından verilen kararlar (ilk derece mahkemesi) incelendiği olağan kanun yollarından biridir.

İstinaf Süresi Ne Zaman Başlar ?

İstinaf süresi ceza ve hukuk yargılamasına göre değişmektedir. Genel itibariyle Ceza yargılamasında istinaf süresi tefhim veya tebliğ’den (Mahkeme tarafından verilen kararın okunduğu son celsede tarafın duruşmada olması halinde süre son celsede başlar, taraf son duruşmaya katılmamış ise Mahkeme kararı tarafa tebliğe gönderir, taraf kararı tebliğ aldığı günden itibaren süre işlemeye başlar), hukuk yargılamasında ise tebliğden (taraf son celseye katılsa da, süreleri kararın kendisine tebliğinden itibaren başlar)

İstinaf Dilekçesi

Mahkemelerde süreler iki türlü başlar, ilki tebliğ ikincisi ise tefhim veya tebliğ’dir, Sürelerin başlaması Mahkemeden Mahkemeye değişmektedir.

Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus hakkınızda mahkeme tarafından verilen karar okunduktan sonra karara karşı kanun yolu açık ise, sürenin tebliğ mi tefhimden itibaren mi başladığını öğrenmektir. Kimi zaman süre tefhimden (kararın okunduğu son celseden) başlamasına rağmen tarafın kararı beklemesi nedeniyle yasal süreleri geçirdikleri karşılaşılan durumlardandır. Bu nedenle karara karşı kanun yolunun tefhim mi tebliğ’den mi başladığını öğrenmenizi özellikle tavsiye ederiz. Keza bu süreler mahkemelere göre değişkenlik göstermektedir. Bazı mahkemelerde veya bazı davalarda 3 gün, bazılarında 7 gün bazılarında ise iki hafta veya 30 olabilmektedir.

İstinaf Süresi Ne Kadardır ?

Olağan kanun yollarından biri olan istinaf süresi, değişkenlik göstermektedir, Ceza Yargılaması ile Hukuk Yargılaması arasında farklılıklar görülebilmektedir, hatta Hukuk yargılamasında genellikle süreler 2 hafta olmasına rağmen İcra hukuk mahkemesinde 10 gündür. Aşağıda genel yapısı ile istinaf ve temyiz süreleri ve bu sürelerin başlama usulleri verilmiştir. Ancak sizlere tavsiyemiz karar yüzünüze karşı okunduğu taktirde istinafın tefhim mi, tebliğ ile mi başladığı ve istinaf süresini özellikle öğrenmenizdir.

MAHKEME ADISÜRENİN BAŞLAMASIİSTİNAF SÜRESİ SÜRENİN BAŞLAMASI TEMYİZ SÜRESİ
ASLİYE HUKUK MAHKEMESİTebliğ2 Hafta Tebliğ2 Hafta
SULH HUKUK MAHKEMESİTebliğ2 HaftaTebliğ2 Hafta
İCRA HUKUK MAHKEMESİ Tefhim veya Tebliğ10 GünTefhim veya Tebliğ2 Hafta
KADASTRO MAHKEMESİTebliğ2 HaftaTebliğ2 Hafta
İŞ MAHKEMESİTebliğ2 HaftaTebliğ2 Hafta
HUKUK MAHKEMELERİ
MAHKEME ADISÜRENİN BAŞLAMASIİSTİNAF SÜRESİSÜRENİN BAŞLAMASITEMYİZ SÜRESİ
AĞIR CEZA MAHKEMESİTefhim veya Tebliğ7 GünTefhim veya Tebliğ15 Gün
ASLİYE CEZA MAHKEMESİTefhim veya Tebliğ7 GünTefhim veya Tebliğ15 Gün
İCRA CEZA MAHKEMESİTefhim veya Tebliğ7 GünTefhim veya Tebliğ15 Gün
CEZA MAHKEMELERİ

İstinaf Ne Kadar Sürer ?

Bu soruya net bir cevap vermek çok zordur. Keza istinaf mahkemesinin iş yoğunluğu, dosyanın durumu dosyadaki tarafların talepleri, kurumlar arasındaki yazışmalar veya bilirkişi incelemesi, keşif vb birçok etken vardır.

Hakkımda Verilen Kararı Nasıl İstinaf Ederim ?

Hakkınızda verilen karara karşı kanun yolu açıksa (karar kesin değilse) istinaf kanun yolu açıksa, kararı veren mahkemeye, usulüne uygun dilekçe ile istinafta bulunabilirsiniz. Bazı okurlarımız kararı veren mahkemeden farklı bir ilde bulunulması halinde istinafın nasıl yapılacağını sormaktadırlar. Örneğin Ankara Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen kararı istinaf edeceksiniz ve siz de Artvinde bulunmaktasınız. Bu durumda usulüne uygun yazılmış dilekçenizi Ankara Asliye Ceza Mahkemesine gönderilmek üzere yazmanız halinde Artvin Asliye Ceza Mahkemesi dilekçeyi Ankara Asliye Ceza Mahkemesine gönderecek ve herhangi bir hak kaybı da yaşamayacaksınız

İstinaf Dilekçesi Örnekleri

Ceza Mahkemeleri İçin İstinaf Dilekçesi Örnekleri

Asliye Ceza Mahkemesi İstinaf Dilekçesi
Asliye Ceza Mahkemesi İstinaf Dilekçesi (Başka Mahkemeden gönderme)
Ağır Ceza Mahkemesi İstinaf Dilekçesi
Ağır Ceza Mahkemesi İstinaf Dilekçesi (Başka Mahkemeden Gönderme)

Sitemiz tarafından üretilerek PDF formatında paylaşılan dilekçeleri bilgisayarınıza indirip üzerinde gerekli düzenlemeleri yaparak kullanabilirsiniz. Dilekçeleri cihazınıza indirmek için lütfen aşağıda yönlendirme butonunu kullanarak indirme sayfamızı ziyaret ediniz. İndirme sayfamızda dilekçeyi herhangi bir engel ile karşılaşmadan rahatlıkla cihazınıza indirebileceksiniz.

  • Dilekçe İndirme
  • Site İçi Arama
  • Tavsiyeler
  • Uyarı
   🙂  | Sitemizde paylaşılan tüm dilekçeler herhangi bir reklam veya üyelik gerektirmeden içerik devamında paylaştığımız linklerle veya butonlar vasıtasıyla pratik bir biçimde word formatında rahatlıkla indirebilirsiniz
😮    | Merak ettiğiniz bir konu veya dilekçeyi site içi arama motoru “ekranın sağ üst kısmında bulunan “Konu veya Dilekçe Ara” kısmında sorgulama yaparak rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Ulaşamadığınız bilgiler veya sitemizde yayımlanmasını istediğiniz içerikler için bizimle irtibata geçiniz
   🙂  | Sitemizde yayımlanan dilekçeler örnek vasfındadır. Çekişmeli hukuki konularda, her olay kendi içerisinde farklılıklar barındırdığından www.dilekceindir.com bir hukukçudan yardım almanızı tavsiye eder. Kar amacı gütmeyen sitemizin daha iyi hizmet verebilmesi için lütfen içeriklerimizi paylaşın ve sitemizi tavsiye ediniz.
🙁 | Sitemizde yayımlanan  içerikler www.dilekceindir.com tarafından üretilmiştir.  Sitemizden izin alınmaksızın başka bir site vasıtasıyla paylaşılması veya yayılması yasaktır.
admin

Merhaba, ben Öncay, dilekceindir.com'un kurucusuyum, siteyi kurarken temel amacım, herkesin anlayabileceği sade bir site hazırlamaktı. Okumak istediğiniz yazıların veya indirmek istediği belgeleri rahatlıkla ulaşabilmenizi ve birkaç tıkla halletmenizi hedefledim. Umarım amacıma ulaşmışımdır. İyi çalışmalar diliyorum.

Recent Posts

Yaş Düzeltme (Tashihi) için Nereye Başvurmalıyım

Yaş Düzeltme Davasında Yetki Yaş düzeltme (Yaş Tashihi) davalarında yetkili Mahkemeler yaşının düzeltilmesi davasını açan…

2 yıl ago

İdare Mahkemesine İtiraz Dilekçesi

Bilindiği üzeri bir idari eylem nediniyle meydana gelen çekişmenin çözüm yeri idari yargıdır. Kurum tarafından…

3 yıl ago

Ara Karar Cevabı Dilekçesi

dli ve İdari Yargı tarafından ilk derece olsun ikinci derece olsun yapılan yargılama sırasında hakimin…

3 yıl ago

Kira Bedelinin Tespiti Dilekcesi İndir

Kiraya veren ve kiralayan kiralanan gayrimenkulu herhangi bir sınırlamaya tabi tutulmaksızın serbestçe belirleyebilir ve bu…

3 yıl ago

Kira Bedeninin Tespiti Davası İçin Nereye Başvurmalıyım

Kira Bedelinin Tespiti Davasında Yetki *Kira Bedelinin Tespiti davalarında yetkili Mahkemeler davalının yani kiraya verilen…

3 yıl ago