5490 sayılı Kanunun 35. maddesi gereğince Aile kütüklerine tescili esnasında yapılan maddi hatalar ilgili müdürülükce düzeltilir, Aynı kanunun devamı maddesi gereğince nüfus kütüklerinin kayıtları düzeltilemediği gibi bu düzeltilemeyen bu kayıtların anlamını ve taşıdığı bilgiyi değiştirebilecek açıklama şerh konulamaz. Ancak Bağımsız Mahkemeler tarafından verilen kararlar usulüne uygun kesinleştikleri taktirde düzeltme veya şerh konulabilir.
Yaş tashihi istenen kişi nüfus kütüğüne kayıt etilmiş olması halinde kaydın düzeltilmesi talebiyle istediği zaman dava açabilir. Bunun için bir süre sınırlaması yoktur. Ancak açılan bir davada Mahkeme tarafından karar verildiğinde tekrar yaş tashihi davası açılamaz.
Bunun nedeni mahkeme tarafından önce açılan dava ile kişinin gerçek yaşı tespit edilmiş olmasıdır.
Ülkemizde çoğunlukla askere (vatan hizmeti) yapmak için yaş tashihi davası açıldığı gibi işe girmek, veya evlilik içinde yaş tashihi talebinde bulunulmaktadır. Yazımızın devamında örnek dilekçeler paylaştık. Örnek dilekçeleri resim formatında inceleyebileceğiniz gibi ayrıca word belgesi olarak bilgisayarınıza indirerek kendinize özgü bir şekilde gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz. Dilekçeler örnek mahiyetinde olup, her kişi için farklılıklar ve değişkenler olduğu dikkate alınmalıdır. Sitemiz hukuki çekişmelerde, mağduriyet yaşamamanız açısında konusunda uzman bir avukattan yardım almanızı tavsiye eder.
Yaş Tashihi davası açılarken yaş tashihi istenen kişi 18 yaşından büyük ise davayı bizzat kendisi veya vekili aracılığıyla açabilir yan taraftaki dilekçe Evde doğan davacı için dilekçe örneğidir. Yan tarafta PDF ve JPEG formatında dilekçeler paylaşılmış olup ayrıca dilekçeyi indirmek için şağıdaki indirme linkini tıklayınız
Yaş Tashihi davası açılarken yaş tashihi istenen kişi 18 yaşından küçük olması halinde davayı yaş tashihi istenen küçüğün velisi, temsilcisi yada temsilcisi tarafından verilen usulüne uygun vekaletname ile vekili açması gerekir. Yaş tashihi istenen yaşı küçüğün evde doğmuş olması halindekiler için hazırlanan dilekçe örneğidir. Yan tarafta PDF ve JPEG formatında dilekçeler paylaşılmış olup ayrıca dilekçeyi indirmek için şağıdaki indirme linkini tıklayınız
Yaş Tashihi davası açılarken yaş tashihi istenen kişi 18 yaşından küçük olması halinde davayı yaş tashihi istenen küçüğün velisi, temsilcisi yada temsilcisi tarafından verilen usulüne uygun vekaletname ile vekili açması gerekir. Yaş tashihi istenen yaşı küçük için dilekçe örneğidir. Yan tarafta PDF ve JPEG formatında dilekçeler paylaşılmış olup ayrıca dilekçeyi indirmek için şağıdaki indirme linkini tıklayınız
Yaş Tashihi davası açılarken yaş tashihi istenen kişi 18 yaşından büyük ise davayı bizzat kendisi veya vekili aracılığıyla açabilir Yan tarafta PDF ve JPEG formatında dilekçeler paylaşılmış olup ayrıca dilekçeyi indirmek için şağıdaki indirme linkini tıklayınız
Yaş Düzeltme Davasında Yetki Yaş düzeltme (Yaş Tashihi) davalarında yetkili Mahkemeler yaşının düzeltilmesi davasını açan…
Bilindiği üzeri bir idari eylem nediniyle meydana gelen çekişmenin çözüm yeri idari yargıdır. Kurum tarafından…
dli ve İdari Yargı tarafından ilk derece olsun ikinci derece olsun yapılan yargılama sırasında hakimin…
Kiraya veren ve kiralayan kiralanan gayrimenkulu herhangi bir sınırlamaya tabi tutulmaksızın serbestçe belirleyebilir ve bu…
Kira Bedelinin Tespiti Davasında Yetki *Kira Bedelinin Tespiti davalarında yetkili Mahkemeler davalının yani kiraya verilen…