Maske takmama cezası bir tür idari para cezasıdır, bu nedenle aşağıda yazılanları maske takmama cezası olarak ta düşünebilirsiniz. Bu nedenle aşağıda anlatılan tüm hususlarda geçen idari para cezasını maske cezası olarak da değerlendirebilirsiniz. Kısacası maske takmama nedeniyle tarafınıza bir ceza kesildiyse bu idari para cezasıdır.
Kısaca İdari Para Cezalarını Mahkeme kararı olmaksınız, idari kurumlar tarafından verilir. Son zamanlarda Maske Takmama nedeniyle verilen cezalar, sokağa çıkma yasağını ihlal etme nedeniyle verilen cezalar, trafik hız vb. cezalar idari para cezalarına örnekler teşkil etmektedir. 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II) ve (III) sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri tarafından idari para cezaları verilebilir. Bu cetvellerde yer alan idareler fazla olması nedeniyle burada paylaşamadık ancak, aşağıdaki butonları kullanarak ilgili cetvellere ulaşabilirsiniz.
Konunun daha iyi anlaşılması için son zamanlarda çok sorulan Maske takmama nedeniyle yazılan idari para cezalası örneğinden gitmenin uygun olduğunu düşünüyoruz. Maske takmama nedeniyle tarafınıza idari para cezası uygulandıysa bunu ödemenin farklı yolları vardır. Bunları kademeli olarak sizlere anlatacağız.
İdari Para Cezaları ödenmez ise hapis cezasına çevrilemez. Ceza icra kanalıyla tahsiledilebilir.
Kişinin ekonomik durumunun müsait olmaması halinde, idarî para cezasının, ilk taksitinin peşin ödenmesi koşuluyla, bir yıl içinde ve dört eşit taksit halinde ödenmesine karar verilebilir. Taksitlerin zamanında ve tam olarak ödenmemesi halinde, idarî para cezasının kalan kısmının tamamı tahsil edilir.
İdari para cezasının tarafınıza tebliği veya tefhim itibaren 15 gün içinde ödemeniz halinde cezanın 1/4 oranında indirim yapılır. 15 günlük süreyi geçirmeniz halinde cezanın tamamını ödemek zorundasınız.
5326 S. Kabahatler Kanunu gereğince verilen İdari Para Cezalarına karşı itiraz edilebilir. Kanunun 27 maddesi gereğince Sulh Ceza Hakimliği inceler Cezanın tarafınıza tebliğinden veya tefhiminden itibaren 15 gün içerisinde aksi bildirilmemiş ise Sulh Ceza Hakimliğine itirazda bulunulabilir.
10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II) ve (III) sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri tarafından verilen idarî para cezalarının ilgili kanunlarında 1/6/2005 tarihinden sonra belirlenen oranın dışındaki kısmı ile Cumhuriyet başsavcılıkları ve mahkemeler tarafından verilen idarî para cezaları Genel Bütçeye gelir kaydedilir. Sosyalgüvenlik kurumları ile mahalli idareler tarafından verilen idarî para cezaları kendi bütçelerine gelir kaydedilir. Diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından verilen idarî para cezaları ise, ilgili kanunlarındaki hükümler saklı kalmak kaydıyla, Genel Bütçeye gelir kaydedilir. Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının verdiği para cezaları, kendi kanunlarındaki hükümlere tâbidir
Yaş Düzeltme Davasında Yetki Yaş düzeltme (Yaş Tashihi) davalarında yetkili Mahkemeler yaşının düzeltilmesi davasını açan…
Bilindiği üzeri bir idari eylem nediniyle meydana gelen çekişmenin çözüm yeri idari yargıdır. Kurum tarafından…
dli ve İdari Yargı tarafından ilk derece olsun ikinci derece olsun yapılan yargılama sırasında hakimin…
Kiraya veren ve kiralayan kiralanan gayrimenkulu herhangi bir sınırlamaya tabi tutulmaksızın serbestçe belirleyebilir ve bu…
Kira Bedelinin Tespiti Davasında Yetki *Kira Bedelinin Tespiti davalarında yetkili Mahkemeler davalının yani kiraya verilen…