İdari Para Cezası Dilekçesi

İdari Para Cezası Nedir ?

İ Para Cezası, Bir mahkeme kararı olmadan idare tarafından belli bir kurala uyulmasını sağlamak ve ihlal edenleri çaydırmak amacıyla kuralları ihlal edenlere uygulanan yaptırım türüdür. İdari Yaptırım Sonucunu doğuran davranışa Kabahat olarak tanımlayabiliriz.

Maske Takmama Cezası Nedir ?

Maske takmama cezası bir tür idari para cezasıdır, bu nedenle aşağıda yazılanları maske takmama cezası olarak ta düşünebilirsiniz. Bu nedenle aşağıda anlatılan tüm hususlarda geçen idari para cezasını maske cezası olarak da değerlendirebilirsiniz. Kısacası maske takmama nedeniyle tarafınıza bir ceza kesildiyse bu idari para cezasıdır.

Kimler İdari Para Cezası Verebilir ?

Kısaca İdari Para Cezalarını Mahkeme kararı olmaksınız, idari kurumlar tarafından verilir. Son zamanlarda Maske Takmama nedeniyle verilen cezalar, sokağa çıkma yasağını ihlal etme nedeniyle verilen cezalar, trafik hız vb. cezalar idari para cezalarına örnekler teşkil etmektedir. 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II) ve (III) sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri tarafından idari para cezaları verilebilir. Bu cetvellerde yer alan idareler fazla olması nedeniyle burada paylaşamadık ancak, aşağıdaki butonları kullanarak ilgili cetvellere ulaşabilirsiniz.

İdari Para Cezasını Süreci

Konunun daha iyi anlaşılması için son zamanlarda çok sorulan Maske takmama nedeniyle yazılan idari para cezalası örneğinden gitmenin uygun olduğunu düşünüyoruz. Maske takmama nedeniyle tarafınıza idari para cezası uygulandıysa bunu ödemenin farklı yolları vardır. Bunları kademeli olarak sizlere anlatacağız.

  • Kabahatin İşlenmesi; Maskesiz olduğunuz tespit edilmesi halinde görevliler tarafından tanzim edilen bir tutanak tutanarak size imzalatacaklardır. Kimi zamanda bazı vatandaşlar bu tutanağı imzalamak istememektedirler, bu durumda yapılan işlem yarım kalmayacak ve ilgili görevliler tutanağa imzadan imtina diyerek tutanağı oluşturacaklardır.
  • Tebliğ Süresi: Tutulan tutanak ilgili kuruma geldikten sonra gerekli eksiklikler tamamlanarak adresinize tebliğe çıkar.
  • İtiraz;Tebliğe çıkan idari para cezası usulüne uygun tebliğ veya tefhim itibaren aldıktan sonra 15 içinde itiraz edilebilir, eğer idari para cezasında aksi bir durum yazılı değilse itirazlar Sulh Ceza Hakimliğine yapılır.
  • Kesinleşme; İdari para cezası iki türlü kesinleşir, ilki İdari para cezasının tebliğin veya tefhimden itibaren 15. günün sonunda para cezası kesinleşir, ikincisi ise bu 15 günlük süre içerisinde tarafın idari para cezasına itiraz etmesi halinde itiraza bakan Mahkemenin vermiş olduğu kesin karar ile olur. .

İdari Para Cezaları ödenmez ise hapis cezasına çevrilemez. Ceza icra kanalıyla tahsiledilebilir.

İdari Para (Maske) Cezasını Nereye Ödeyebilirim ?

  • Yukarıdaki anlatımdan gidersek, idari para cezası, kesildiği an görevlilere yatırılabilir. Ancak bu uygulama artık yok denecek kadar azdır.
  • İdari Para Cezası Size Tebliğ edildikten itibaren 15 gün içinde ödeme yapacak iseniz, dosyanız idari para cezasını yazan kurum idari para cezası kesinleşmediği için ilgili kurum tarafından cezanız herhangi bir yere giriş yapılmaması nedeniyle e-devlette borcunuz gözükmeyecektir. Ayrıca Bu dönemde yatırılacak ceza indirimli olması nedeniyle Vergi Daireleri de bu borcu tahsil etmeyebilmektedirler. Tebliğ veya tefhim itibaren 15 günlük süre içerisinde borcunuzu yatırmayı düşünüyor iseniz borcunuzu ilgili Malmüdürlüğüne yatırabilirsiniz. Dekontun bir suretini de cezayı yazan kuruma ibraz etmeniz sağlıklı olur.
  • Kesinleşen dosyalarda artık ilgili kurum dosyanızı Vergi Dairelerine gönderdiği için Vergi Dairesine giderek borcunuzu ödeyebilirsiniz. Ayrıca E-devlette de borcunuzu büyük olasılıkla görüp ödeyebilirsiniz.

Kişinin ekonomik durumunun müsait olmaması halinde, idarî para cezasının, ilk taksitinin peşin ödenmesi koşuluyla, bir yıl içinde ve dört eşit taksit halinde ödenmesine karar verilebilir. Taksitlerin zamanında ve tam olarak ödenmemesi halinde, idarî para cezasının kalan kısmının tamamı tahsil edilir.

İdari Para Cezasını İndirimli Ödeme ?

İdari para cezasının tarafınıza tebliği veya tefhim itibaren 15 gün içinde ödemeniz halinde cezanın 1/4 oranında indirim yapılır. 15 günlük süreyi geçirmeniz halinde cezanın tamamını ödemek zorundasınız.

İdari Para Cezasına İtiraz

5326 S. Kabahatler Kanunu gereğince verilen İdari Para Cezalarına karşı itiraz edilebilir. Kanunun 27 maddesi gereğince Sulh Ceza Hakimliği inceler Cezanın tarafınıza tebliğinden veya tefhiminden itibaren 15 gün içerisinde aksi bildirilmemiş ise Sulh Ceza Hakimliğine itirazda bulunulabilir.

Kesilen İdari Para Cezası Nereye Gider ?

10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II) ve (III) sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri tarafından verilen idarî para cezalarının ilgili kanunlarında 1/6/2005 tarihinden sonra belirlenen oranın dışındaki kısmı ile Cumhuriyet başsavcılıkları ve mahkemeler tarafından verilen idarî para cezaları Genel Bütçeye gelir kaydedilir. Sosyalgüvenlik kurumları ile mahalli idareler tarafından verilen idarî para cezaları kendi bütçelerine gelir kaydedilir. Diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından verilen idarî para cezaları ise, ilgili kanunlarındaki hükümler saklı kalmak kaydıyla, Genel Bütçeye gelir kaydedilir. Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının verdiği para cezaları, kendi kanunlarındaki hükümlere tâbidir

  • Dilekçe İndirme 
  • Site İçi Arama
  • Tavsiyeler 
  • Uyarı
   🙂  | Sitemizde paylaşılan tüm dilekçeler herhangi bir reklam veya üyelik gerektirmeden içerik devamında paylaştığımız linklerle veya butonlar vasıtasıyla pratik bir biçimde word formatında rahatlıkla indirebilirsiniz
😮    | Merak ettiğiniz bir konu veya dilekçeyi site içi arama motoru “ekranın sağ üst kısmında bulunan “Konu veya Dilekçe Ara” kısmında sorgulama yaparak rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Ulaşamadığınız bilgiler veya sitemizde yayımlanmasını istediğiniz içerikler için bizimle irtibata geçiniz
   🙂  | Sitemizde yayımlanan dilekçeler örnek vasfındadır. Çekişmeli hukuki konularda, her olay kendi içerisinde farklılıklar barındırdığından www.dilekceindir.com bir hukukçudan yardım almanızı tavsiye eder. Kar amacı gütmeyen sitemizin daha iyi hizmet verebilmesi için lütfen içeriklerimizi paylaşın ve sitemizi tavsiye ediniz.
🙁 | Sitemizde yayımlanan  içerikler  www.dilekceindir.com tarafından üretilmiştir.  Sitemizden izin alınmaksızın başka bir site vasıtasıyla paylaşılması veya yayılması yasaktır.

Yönetici admin

Merhaba, ben Öncay, dilekceindir.com'un kurucusuyum, siteyi kurarken temel amacım, herkesin anlayabileceği sade bir site hazırlamaktı. Okumak istediğiniz yazıların veya indirmek istediği belgeleri rahatlıkla ulaşabilmenizi ve birkaç tıkla halletmenizi hedefledim. Umarım amacıma ulaşmışımdır. İyi çalışmalar diliyorum.

İlginizi çekebilir

Kira Bedelinin Tespiti Dilekcesi İndir

Kiraya veren ve kiralayan kiralanan gayrimenkulu herhangi bir sınırlamaya tabi tutulmaksızın serbestçe belirleyebilir ve bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir