Mahkemelerece veya İcra Müdürlüklerine bir dosya açtığınız zaman harçlar ile birlikte belli bir miktarda gider avansı istenir. Bazı durumlarda ise yatırdığınız bu miktarlar bitmesi nedeniyle idarece yeniden gider avansı istenebilir. Bu miktarlar küçük olmasına rağmen kimi zaman da, Mahkeme veya İdare bilirkişi, keşif veya çeşitli incelemesine karar verir ve bunun için taraftan para isteyebilir bu miktarlar çok küçük miktarlar olabildiği gibi dosyanın niteliğine göre 20.000-30.000 TL ye kadar çıkabildiği gibi kimi zaman dahada fazla olabilmektedir. Yargılamanın sonucunda veya devam ederken bazı durumlarda mahkeme veya idare daha önce vermiş olduğu keşif, rapor, inceleme vb vazgeçebilir, bu durumda kullanılmayan gidera vansının dosyanızda muhafaza edilir. Ancak yargılamanın sonucunda kullanılmayan veya fazla artan paralar taraflar müracaat etmemeleri halinde 10 yıl süreyle Mahkemeler veznesinde muhafaza edilir. 10 yıl içinde tarafın müracaatı üzerine gider avnası talep edene iade edilir. Ancak bu on yıllık sürenin bitiminde talep edilmeyen miktarlar Mahkemeler Veznesi tarafından hazineye gelir kayıtedilir. Bu nedenle kullanılmayan gider avansının 10 yıl içinde usulüne uygun bir dilekçe ile Mahkemeye müracaat etmeniz halinde tarafınıza iade edilecektir. İada iki şekilde olmaktadır birincisi usulüne uygun dilekçe ile Mahkemeye müracaat ettiğiniz taktirde Aynı gün Mahkemeler Veznesinden kullanılmayan gider avansının iadesini alabilirsiniz. Diğer yöntem ise dilekçeye kendinize ait iban numarasını yazarak kullanılmayan gider avansının banka hesap numaranıza aktarılmasını sağlayabilirsiniz. Yukarıda paylaştığımız dilekçe örneklerini bilgisayarınıza indirip kullanabilmek için lütfen butonları tıklayınız. Ayrıca dosya derdest olmasına rağmen (Karara çıkmamış) bilirkişi incemesi, keşif gibi nedenlerle yatırdığınız miktarlar dosya karara çıkmadanda talebiniz halinde size iade edilebilir buna ilişkin bir dilekçe örneğinide aşağıda paylaştık.
Gider Avansı Dilekçesi İndir İbandı Dilekçe Örneği İndir Derdest Dosya Gider Avansı İade Dilekçesi
.
Yaş Düzeltme Davasında Yetki Yaş düzeltme (Yaş Tashihi) davalarında yetkili Mahkemeler yaşının düzeltilmesi davasını açan…
Bilindiği üzeri bir idari eylem nediniyle meydana gelen çekişmenin çözüm yeri idari yargıdır. Kurum tarafından…
dli ve İdari Yargı tarafından ilk derece olsun ikinci derece olsun yapılan yargılama sırasında hakimin…
Kiraya veren ve kiralayan kiralanan gayrimenkulu herhangi bir sınırlamaya tabi tutulmaksızın serbestçe belirleyebilir ve bu…
Kira Bedelinin Tespiti Davasında Yetki *Kira Bedelinin Tespiti davalarında yetkili Mahkemeler davalının yani kiraya verilen…