Borçlu olan kişi veya tüzel kişiliğin alacaklı olan kişi veya tüzel kişiliğe olan borcu veya bir işlemi yerine getirmemesi nedeniyle borcun tahsili veya işlemin yerine getirilmesinin kamu eliyle (İcra Daireleri aracılığıyla) gerçekleştirilmesine icra işlemi denir.
İcra işlemleri bir borcu ödeme şeklinde olabileceği gibi bir işlemi yerine getirme veya teslim etme şeklinde de olabilir. Takip talebi Fiziki, elektronik ortamda ve sözlü olarak yapılabilmektedir. Genellikle avukat ile takip edilen dosyalarda takip talepleri elektronik olarak açılmaktadır. Avukatsız takip edilen dosyalarda ise genellikle fiziki olarak açılmaktadır. Sözlü beyan ise hemen hemen kulanılmamaktadır.
Herhangi bir nedenle icra alacağınız ile ilgili takibi başlatacaksanız icra dairelerinde icra takibi açmanız gerekmektedir. Takip talepleri gerekli harçlar ve masraflar yatırıldıktan sonra, eğer evrak eklenecek ise eklenmesi gerekli eklenerek, iki adet ıslak imzalı takip talebi ile birlikte İcra Dairelerine fiziki yapılabilmektedir. Takip belgesine eklenecek evrakların asıl olmasına dikkat edilmelidir. Eğer asıl değilselerde aslı gibidir yapılmış olmalıdır. Usulüne uygun doldurulmuş, harç ve masrafları yatırılmış, takip talebi ile yetkili icra dairesinden takip başlatabilirsiniz.
İcra takibine ilişkin harç ve masrafları alacaklının takip ve ikmal etmesi gerekmetedir.
Yan tarafta Örnek 1 yani takip talebini inceleyebilmeniz için PDF formatında paylaşıyoruz. Örnek 1 (Takip Talebi) word formatında bilgisayarınıza indirip üzerinde değişiklikler yaparak kullanmak istiyor iseniz lütfen sayfa sonundaki indirme linkini tıklayınız.
İcra dairelerine açılan iki tür takip vardır. Bunlardan ilki İlamsız takip diğeri ise ilamlı takiptir. Bu takip türlerini kısaca incelersek
Sadece para ve teminat alacakları için kullanılan icra takip yoludur. İsminden de analaşılacağı gibi herhangi bir ilama veya senede bağlı olmaksızın açılan icra takipleridir. Bu takip türünde alacaklının bayanı yeterlidir. Eğer hakkınızda icra takibi başlatılmış ise ve borcu kabul etmiyorsanız İcra Dairesi tarafından takip edilen ilamsız icra takibine, ödeme emrinin tarafınıza tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde itiraz edebilirsiniz. İlamsız takip başlatıldığında borçluya icra dairesi tarafından ödeme emri çıkartılır. Aşağıda sizler için en çok karşılaşılan ödeme emirlerini paylaştık. örnek ödeme emirleri paylaştık, paylaştığımız İlamsız takipte ödeme emri (Örnek No:7) ve Kombiyo Senetler (çek, Poliçe ve Emre Muharrer Senet) Özgü Haciz Yolu ile Yapılacak Takipte Ödeme Emri (Örnek No:10)’u aşağıda paylaşıyoruz.
Bir ilama dayanarak yapılan icra takipleridir. İlamlı takiplerin konusu para olabileceği gibi paradan farkı konularda olabilir. (Çocuk, taşınır, taşınmaz teslimi, muhafaza gibi).
Sizler için buradan en çok karşılaşılan ödeme emirleri olan İlamsız takipte ödeme emri, Örnek No:7 ve Kombiyo Senetler (çek, Poliçe ve Emre Muharrer Senet) Özgü Haciz Yolu ile Yapılacak Takipte Ödeme Emri (Örnek No:10) ‘ne ilişkin örnekler paylaşacağız. Ençok kullanılan bu iki ödeme emrinin haricindeki tüm ödeme emirlerini ve icrada kullanılan evrakları aşağıdaki yönlendirme linke tıklayarak rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
İcra Dairesine acacağınız ilamsız takiplerde, yetki genel yetki kurallarına tabidir. Aksi bir durum hüküm altına alınmamış ise, Borçlunun bulunduğu yani ikamet ettiği yer İcra Dairesi yetkili icra dairesidir.
İcra Dairesine açacağınız ilamlı takiplerde yetki sorunu yoktur. Alacaklı olarak başlattığınız takiplerde istediğiniz yerdeki İcra Dairesinde takip başlatabilirsiniz. Alacaklının ikametinin değişmesi durumunda isteği halinde dosyanın yerleşim yeri İcra Dairesine gönderilmesini talep edebilir.
Usulüne uygun açılan takip sonucunda, İcra dairesince borçlu tarafa ödeme emri veya icra emri çıkar, yapıla bu işleme karşı kanuni yollara başvurulmamış ise icra kesinleşir.
Yukarıda PDF formatında paylaşılan, icra takip talebi acabilmeniz için gerekli olan takip talebini Word formatında bilgisayarınıza indirmek için lütfen aşağıdaki indirme linkine tıklayınız.
Hakkınızda açılan ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren (10) gün içinde ödeme emrini gönderen icra dairesine ait banka hesabına yatırmanız gerekmektedir. Eğer takibin dayanağı senet kambiyo senedi niteliğini haiz değilse (5) gün içinde icra mahkemesine şikâyet etmenizgerekmektedir. Takip dayanağı senet altındaki imza size ait değilse yine bu (5) gün içinde ayrıca ve açıkça bir dilekçe ile icra mahkemesine bildirmeniz gerekmektedir, aksi takdirde kambiyo senedindeki imzanın sizden sadır sayılacaktır.
İmzanızı haksız yere inkar ederseniz takip konusu alacağın yüzde onu oranında para cezasına mahkûm edilelebilirsiniz. Borçlu olmadığınız veya borcun itfa veya imhal edildiği veya alacağın zamanaşımına uğradığı veya yetki hakkında itirazınız varsa bunu sebepleriyle birlikte (5) gün içinde icra mahkemesine bir dilekçe ile bildirerek icra mahkemesinde itirazın kabulüne dair bir karar getirmediğiniz takdirde cebri icraya devam olunacaktır. Hakkınızda açılan takibe itiraz edilmediği ve borç ödenmediği takdirde (10) gün içinde 74 üncü maddeye, itiraz edilip de reddedildiği takdirde ise (3) gün içinde 75 inci maddeye göre mal beyanında bulunmanız; bulunmazsanız hapisle tazyik olabilir. Mal beyanında bulunmaz veya gerçeğe aykırı beyanda bulunmanız halinde ayrıca hapisle cezalandırılabilirsiniz.
Hakkınızda başlatılan ilamsız icra takibi sonucunda İcra Müdürlüğü tarafından tarafınıza Ödeme Emri gönderilir. Bu ödeme emrini (Kombiyo Senetlerine “Çek, Poliçe ve Emre Muharrer Senet” Özgü Haciz Yolu ile Yapılacak Takipte Ödeme Emri yani Örnek No:10) tarafınıza tebliğinden itibaren 5 gün içerisinde itiraz etmeniz gerekir.
PDF ve JPEG formatında incelemiş oluduğunuz dilekçeleri word formatında inceleyip üzerlerinde gerekli değişiklikler yaparak kullanabilirsiniz. Dilekçeyi word formatında indirmek için lütfen aşağıdaki indirme butonuna basınız.
Yaş Düzeltme Davasında Yetki Yaş düzeltme (Yaş Tashihi) davalarında yetkili Mahkemeler yaşının düzeltilmesi davasını açan…
Bilindiği üzeri bir idari eylem nediniyle meydana gelen çekişmenin çözüm yeri idari yargıdır. Kurum tarafından…
dli ve İdari Yargı tarafından ilk derece olsun ikinci derece olsun yapılan yargılama sırasında hakimin…
Kiraya veren ve kiralayan kiralanan gayrimenkulu herhangi bir sınırlamaya tabi tutulmaksızın serbestçe belirleyebilir ve bu…
Kira Bedelinin Tespiti Davasında Yetki *Kira Bedelinin Tespiti davalarında yetkili Mahkemeler davalının yani kiraya verilen…