Konular

Sendika Üyeliğinin Son Bulması

657 Sayılı kanuna tabi Devlet Memurları 4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu gereğince, ekonomik ve sosyal menfaatlerini korumak amacıyla çalıştıkları işyerinin girdiği hizmet kolunda faaliyet gösteren sendikaya üye olabilirler. Ayrıca üye olunan sendikanın ve sendikanın bağlı olduğu konfederasyonun yetkili organlarında görev alabilirler.

Nasıl Sendika Üyesi Olurum ?

Sendikaya üyelik, 3 suret düzenlenecek olan üye formunun gerekli yerlerinin doldurularak sendikaya başvurmasıyla olur.

Sendika Üyeliği Nasıl Kazanılır ?

Sendikaya üye olmak isteyen kamu görevlisi tarafından düzenlenen üye formlarının sendika yetkili organları tarafından onaylanması ile veya üyelik başvurusundan itibaren talebin red edildiğine dair 30 gün içinde herhangi bir karar verilmediği taktirde kazanılmış olur.

Kamu görevlileri birden fazla sendikaya olamazlar, böyle durumda sonraki üyelikler geçerli sayılmamaktadır.

Kimler Sendikaya Üye Olamaz ?

4688 Sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu gereğince, aşağıda yazılı olanlar Sendikaya üye olamayacakları gibi aynı zamanda sendika da kuramazlar.

  • Cumhurbaşkanlığı merkez teşkilatında, bağlı kurullarında ve Diyanet İşleri Başkanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı ile İletişim Başkanlığı hariç olmak üzere bağlı kuruluşlarında, Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliğinde çalışan kamu görevlileri,
  • Yüksek yargı organlarının başkan ve üyeleri, hâkimler, savcılar ve bu meslekten sayılanlar,
  • Bakanlar, bakan yardımcıları, bu Kanun kapsamında bulunan kurum ve kuruluşların başkanları, genel müdürleri, daire başkanları ve bunların yardımcıları, yönetim kurulu üyeleri, merkez teşkilâtlarının denetim birimleri yöneticileri ve kurul başkanları, hukuk müşavirleri, bölge, il ve ilçe teşkilâtlarının en üst amirleri ile bunlara eşit veya daha üst düzeyde olan kamu görevlileri,
  • Yükseköğretim Kurulu Başkan ve üyeleri ile Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkan ve üyeleri, üniversite ve yüksek teknoloji enstitüsü rektörleri, fakülte dekanları, enstitü ve yüksek okulların müdürleri ile bunların yardımcıları,
  • Mülkî idare amirleri,
  • Silahlı Kuvvetler mensupları.
  • Millî İstihbarat Teşkilâtı mensupları,
  • Bu Kanun kapsamında bulunan kurum ve kuruluşların merkezi denetim elemanları,
  • Emniyet hizmetleri sınıfı
  • Ceza infaz kurumlarında çalışan kamu görevlileri,
  • Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığında görevli subay, sözleşmeli subay, astsubay, sözleşmeli astsubay, uzman jandarma, uzman erbaş, sözleşmeli erbaş ve sözleşmeli erler

Sendika Üyeliğinin Son Bulması

Kamu görevlileri üye oldukları sendikalardaki üyelikleri üç şekilde son bulduğu söylenebilir. Bunlar çekilme, çıkarılma ve sair nedenlerdir. Sendika üyeliğinin son bulması genellikle çekilme veya istifa çok fazladır. Diğer bir son bulma çeşiti ise çıkarılmadır. Bu tür çıkartılmalar nadir olarak gerçekleşmektedir.

Çıkarılma

Üye olunan sendika genel kurulunun verdiği karar ile üyenin sendikadan çıkartılması işlemidir. Üye, sendikadan bu şekilde çıkartıldığı taktirde üyeye ve üyenin çalıştığı işverene sendika tarafından yazılı bildirim de bulunulur. Bu bildirime çıkarılma kararı verilen üye bildirime aldığı tarihten itibaen onbeş gün (15) içinde itiraz edebilir.

Çıkarılma kararına karşı itiraz 15 gün içinde görevli iş mahkemesine yapılmalıdır.

İş mahkemesi 2 ay içinde bu konu hakkında karar verir, üyelikten çıkarılma kararı kesinleşinceye kadar üyenin üyeliği devam eder.

Çekilme (İstifa)

Devlet Memurlarında en çok karşılaşılan son bulma çeşidi çekilme yadi istifadır. Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya zorlanamayacağı gibi yine üyesi bulunduğu bir sendikada üye olarak kalmaya zorlanamaz. Her üye üyesi olduğu sendikadan serbestçe çekilebilir.

İstifa Formu

Üyelikten çekilecek kamu çalışanı 3 adet hazırlayıp imzaladığı Kamu Görevlisinin Üyelikten Çekilme Bildirimi Formunu (Ek 3) kuruma vermesiyle gerçekleşir. Kuruma verilen bildirimi kayıt altına alınarak bir sureti üyelikten çekilecek kişiyebir sureti teslim edilir. Diğer sureti ise15 gün içinde ilgili sendikaya gönderilir.

Çekilme Ne Zaman Gerçekleşir ?

Üye tarafından çalıştığı kuruma verilen çekilme bildirimi tarihinden itibaren 30 gün sonra çekilme gerçekleşmiş olur.

30 günlük bekleme süresi içerisinde çekilme talep eden kamu çalışanı başka sendikaya üye olamaz.

Üyesi olduğunuz sendikadan çekilmek istiyorsanız , sayfamızda paylaşmış olduğumuz formu doldurup işyerinize verebilirsiniz. Paylaşmış olduğumuz çekilme formuna ulaşmak için yönlendirme linkine tıklayınız.

Sair Sebepler

Memurluktan istifa, vefat, iş kolu değişikliği, göreve son verilmesi gibi sair nedenle meydana gelen sonlanmadır.

  • Dilekçe İndirme
  • Site İçi Arama
  • Tavsiyeler
  • Uyarı
   🙂  | Sitemizde paylaşılan tüm dilekçeler herhangi bir reklam veya üyelik gerektirmeden içerik devamında paylaştığımız linklerle veya butonlar vasıtasıyla pratik bir biçimde word formatında rahatlıkla indirebilirsiniz
😮    | Merak ettiğiniz bir konu veya dilekçeyi site içi arama motoru “ekranın sağ üst kısmında bulunan “Konu veya Dilekçe Ara” kısmında sorgulama yaparak rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Ulaşamadığınız bilgiler veya sitemizde yayımlanmasını istediğiniz içerikler için bizimle irtibata geçiniz
   🙂  | Sitemizde yayımlanan dilekçeler örnek vasfındadır. Çekişmeli hukuki konularda, her olay kendi içerisinde farklılıklar barındırdığından www.dilekceindir.com bir hukukçudan yardım almanızı tavsiye eder. Kar amacı gütmeyen sitemizin daha iyi hizmet verebilmesi için lütfen içeriklerimizi paylaşın ve sitemizi tavsiye ediniz.
🙁 | Sitemizde yayımlanan  içerikler www.dilekceindir.com tarafından üretilmiştir.  Sitemizden izin alınmaksızın başka bir site vasıtasıyla paylaşılması veya yayılması yasaktır.
admin

Merhaba, ben Öncay, dilekceindir.com'un kurucusuyum, siteyi kurarken temel amacım, herkesin anlayabileceği sade bir site hazırlamaktı. Okumak istediğiniz yazıların veya indirmek istediği belgeleri rahatlıkla ulaşabilmenizi ve birkaç tıkla halletmenizi hedefledim. Umarım amacıma ulaşmışımdır. İyi çalışmalar diliyorum.

Recent Posts

Yaş Düzeltme (Tashihi) için Nereye Başvurmalıyım

Yaş Düzeltme Davasında Yetki Yaş düzeltme (Yaş Tashihi) davalarında yetkili Mahkemeler yaşının düzeltilmesi davasını açan…

2 yıl ago

İdare Mahkemesine İtiraz Dilekçesi

Bilindiği üzeri bir idari eylem nediniyle meydana gelen çekişmenin çözüm yeri idari yargıdır. Kurum tarafından…

3 yıl ago

Ara Karar Cevabı Dilekçesi

dli ve İdari Yargı tarafından ilk derece olsun ikinci derece olsun yapılan yargılama sırasında hakimin…

3 yıl ago

Kira Bedelinin Tespiti Dilekcesi İndir

Kiraya veren ve kiralayan kiralanan gayrimenkulu herhangi bir sınırlamaya tabi tutulmaksızın serbestçe belirleyebilir ve bu…

3 yıl ago

Kira Bedeninin Tespiti Davası İçin Nereye Başvurmalıyım

Kira Bedelinin Tespiti Davasında Yetki *Kira Bedelinin Tespiti davalarında yetkili Mahkemeler davalının yani kiraya verilen…

3 yıl ago