Adli Sicil Kaydı halk arasında sabıka kaydını çeşitli nedenlerle kamu veya özel kurumlar tarafından istenilmektedir. Herhangi bir iş başvurusunda, Üniversiteye kayıt işlemlerinde, Öğrenci Yurtlarında, Kurslara kayıtlarda yada iş başvurusu hemen hemen ön koşul olarak sabıka kaydı istenmektedir. Peki Sabıka Kaydını Nerden Alabilirsiniz ? Sabıka kaydını almanın birçok yolu vardır. Bunlar e-devlet üzerinden alınan kayıtlar, Savcılıklardan alınan kayıtlar ve Kaymakamlıklardan alınan kayıtlar belli başlılarıdır.
Eğer elektronik imzanız, mobil imza, e-devlet şifreniz varsa e-devlet üzerinden sabıka kaydınızı kolaylıkla alabilirsiniz. Ayrıca bu şifrelerden biri yoksa e-devlete girmenin bir yolu da internet bankacılığı, eğer internet bankacılığı kullanıyorsanız yukarıdaki şifreleriniz olmasa dahi internet bankacılığı hesap ismi ve şifrelerinizle e devlete girerek sabıka kaydınızı alabilirsiniz. e-Devlet aracığıyla sabıkanızı almak istiyorsanız aşağıdaki buton ile www.Türkiye.gov.tr’nin adli sicil giriş sayfasına yönlendirileeceksiniz.
Bazı durumlarda kamu kurumları ve özel kurumlar yukarıda anlattığımız şekilde çıktı yerine ıslak imzalı adli sicil kaydı “arşiv kaydı” yerine ıslak imzalı kayıtları isteyebilmektedirler. Kimi kurum ve kuruluşlar güvenlik açısından Savcılıklar tarafından verilen ve ıslak imzalı sabıka kayıtlarını kabul etmektedirler. Bu şekilde sabıka kaydı lazım ise size en yakın Adliye’yeden sabıka kaydını temin edebilirsiniz. Sabıka kaydını Adliyelerde Savcılık bünyesinde bulunan Adli Sicil Müdürlüklerinden alabilirsiniz. Ancak kimi küçük Adliyelerde Adli Sicil Müdürlükleri bulunmamaktadır. Adli Sicil Müdürlüğünün bulunmadığı yerlerde Adli Sicil Kaydına genellikle Savcılık personelinden bir memur görevlendirilmektedir. Bu nedenle eğer bulunduğunuz yerdeki Adliye küçük ve Adli Sicil Müdürlüğü yoksa Savcılıktan Sabıka Kaydını veren bölümü veya memuru öğrenebilirsiniz. Adliyede yapacağınız tüm işlerde olduğu gibi Adli Sicil Kaydının istenilmesinde de sizden buna ilişkin talep dilekçesi istenecektir. Bu nedenle adliyeye gitmeden önce dilekçe hazırlamanız sizin için faydası olacağı kanaatindeyiz. Eğer elinizde hazır bir dilekçe yok ise sitemiz tarafından hazırlanan dilekçe örneğini incelemenizi tavsiye ederiz. Ayrıca sitemiz tarafından üretilen dilekçeyi word formatında bilgisayarınıza indirerek üzerinde gerekli değişiklikleri yaparak kullanabilmek için lütfen yönlendirme linkimizi kullanınız.
Ceza Mahkemesi tarafından Sanığın üzerine atılı fiil nedeniyle verilecek ceza adli para cezası ise veya hapis cezası 2 yılı geçmiyor ise Mahkeme tarafından verilen ceza açıklanması geri bırakılabilir. Açıklanması geri bırakılan hüküm Mahkeme tarafından belirlenen denetim süresi içerisinde yine mahkeme tarafından belirlenen denetimlere uymadığı taktirde infaz edilmek üzere açılır. Ancak hükümlü belirlenen denetimlere uymuş ve denetim süresi doldurmuş ise 5271 sayılı kanunun 10 maddesi uyarınca verilen karar ortadan kaldırılarak düşme kararı verilir. Mahkeme tarafından hakkınızda verilen hüküm açıklanmasının geri bırakılmasına karar verilmiş ise ve denetim süresi bitmişse usulüne uygun bir dilekçe ile mahkemeye müracaat ederek H.A.G.B. (Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması) kararının düşürülmesini isteyebilirsiniz. H.A.G.B’nin ortadan kaldırılmasına ilişkin dilekçe mahkemeye ulaştığı taktirde mahkeme dosyayı inceleyerek şartların oluştuğuna kanat getirirse H.A.G.B hükmünü kaldırarak düşme kararı verecektir.
Eğer elinizde hazır bir dilekçe yok ise sitemiz tarafından hazırlanan dilekçe örneğini incelemenizi tavsiye ederiz. Ayrıca sitemiz tarafından üretilen dilekçeyi word formatında bilgisayarınıza indirerek üzerinde gerekli değişiklikleri yaparak kullanabilmek için lütfen yönlendirme linkimizi kullanınız.
Herhangi bir suç nedeniyle yapılan yargılama neticesinde verilen karar kesinleşmesi halinde sicil kayıtlarına işlendiğini yukarıda yazmıştık. Peki oluşan bu kayıtlar nasıl silinir ? Cezanın veya güvenlik tedbirinin infazının tamamlanması, Ceza mahkûmiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık, Ceza zamanaşımının dolması,
Genel af Halinde Adli Sicil Kaydı, Adlî Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğünce silinerek, arşiv kaydına alınır Geçmiş yıllarda sabıka kaydının yani adli sicil kaydının silinmesi için talep dilekçesi ile müracaat gerekiyordu. Ancak yapılan değişiklikler ile artık koşullar gerçekleşmesi halinde Adli Sicil Kaydı yani sabıka kaydı otomatik olarak silinmektedir. Eğer silinme koşulları oluşan bir sabıkanız var ise ve bu otomatik silinmemiş ise bir dilekçe ile Genel Müdürlüğe başvurmanız yararınıza olacatır. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Adli Sicil Kaydı yani Sabıka kaydı şartları oluştuğu taktirde otomatik olarak silinmektedir. Ancak Arşiv kayıtlarının silinmesi için Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekmektedir. Arşiv Kaydı genel olarak (yasaklanmış haklar yoksa) mahkûmiyetler bakımından kaydın arşive alınma koşullarının oluştuğu tarihten itibaren beş yıl geçmesiyle silinme koşulları oluşmaktadır.
Yaş Düzeltme Davasında Yetki Yaş düzeltme (Yaş Tashihi) davalarında yetkili Mahkemeler yaşının düzeltilmesi davasını açan…
Bilindiği üzeri bir idari eylem nediniyle meydana gelen çekişmenin çözüm yeri idari yargıdır. Kurum tarafından…
dli ve İdari Yargı tarafından ilk derece olsun ikinci derece olsun yapılan yargılama sırasında hakimin…
Kiraya veren ve kiralayan kiralanan gayrimenkulu herhangi bir sınırlamaya tabi tutulmaksızın serbestçe belirleyebilir ve bu…
Kira Bedelinin Tespiti Davasında Yetki *Kira Bedelinin Tespiti davalarında yetkili Mahkemeler davalının yani kiraya verilen…