İddet müddetinin kaldırılması davalarında genel yetki kuralı gereğince yetkili Mahkemeler iddet müddetinin kaldırılması talep eden davacının ikamet adresi (yerleşim yeri adresi) Mahkemeleridir.
İddet Müddetinin kaldırılması davalarına bakmaya görevli Mahkemeler Aile Mahkemeleridir. Aile Mahkemelerinin olmadığı yerlerde ise Asliye Hukuk Mahkemeleri Aile Mahkemesi sıfatıyla bu davalara bakmaktadırlar..
İddet müddetinin kaldırılmasını talep eden kadın, boşanma kararının kesinleşmesinden itibaren 300 gün (10) ay içinde bu sürenin kaldırılmasını isteyebilir. Belirlenen bu sürenin geçmesinden sonra herhangi bir talebe gerek kalmaksızın kadın evlenebilir.
Yukarıdada bahsettiğimiz hususları özetlersek iddet müddetini kaldırmak istiyorsanız, ikamet ettiğiniz Aile Mahkemesine, (Eğer bulunduğunuz yerde aile mahkemesi yoksa Asliye Hukuk Mahkemesine) usulüne uygun hazırlanmış ve imzalanmış Dava dilekçesi ile müracaat etmeniz gerekmektedir. Sitemizde bulabileceğiniz dilekçe örneğini kendinize göre uyarlayarak hazırladığınız dilekçeyi, öncelikle havale ettirmeniz gerekmektedir. Havale Dilekçeyi sağ üst kısmına hakimin imzalamasıyla olur, ancak büyük yerleşim yerlerinde bu işlemleri Yazı İşleri Müdürleri veya Önbürolarda yapmaktadır. Dilekçenizi havale ettirdikten sonra Mahkemeler veznesine giderek hesaplanan gider avansı ve harçları yatırmanız gerekmektedir. Harç ve masrafları yatırdıktan sonra dilekçeyi mahkemeye sunmanız gerekmektedir. İlgili mahkemeye havaleli, harçları ve gider avanasları yatırılmış dilekçeyi sunmanız halinde işlemleriniz başlayacaktır. (Bazı yerlerde harçlar alındıktan sonra dilekçeyi size vermeyerek ilgili mahkemeye kendileri gönderebilmektedirler.) İddet Müddetinin kaldırılması ile ilgili daha fazla bilgi edinmek ve sitemiz tarafından hazırlanan dilekçeleri bilgisayarınıza indirebilmek için aşağıdaki yönlendirme sayfasından iddet müddetinin kaldırılması dilekçesi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Mahkeme hakkınızda karar verdikten sonra gerekçeli kararın kesinleşebilmesi için gerekçeli kararın tarafınıza tebliğ edilmesi gerekmektedir. (Bu aşamada işlemleri hızlandırmak için gerekçeli kararı Mahkeme kaleminde tebliğ alabilirsiniz. Gerekçeli kararı kalemde tebliğ almanız durumunda mahkeme tebligatı PTT kanalı ile postaya vermeyecek ve kanun yolları mahkemede tebliğ aldığınız gün işlemeye başlayacaktır.) Tebliğ aldığınız gerekçeli kararın en alt kısmında hangi kanun yoluna tabi olduğu ve ne kadar süre içerisinde kanun yollarına başvurulabileceği yazar. Kararın kesinleşmesi için Mahkemeler bu sürelerin geçmesini beklerler. Gerekçeli karar tarafınıza tebliğ olduktan sonra size bildirilen süre geçikten sonra karara karşı herhangi bir kanun yoluna (itiraz/istinaf/temyiz) başvurmamış ise karar kesinleşir. (Bu aşamada da eğer işlemlerinizi hızlandırmak istiyorsanız. Mahkemeye müracaat ederek karara karşı kanun yollarını kullanmayacağınızı ve kararın kesinleştirilmesini talep etmeniz halinde Mahkeme sizin için yukarıda anılan süreleri beklemeyecektir.
Açmış olduğunuz dava bittikten sonra yani gerekçeli karar kesinleştikten sonra Mahkeme tarafından kullanılmayan gider avanslarını taraflara iade eder. Ancak dosyalarda genellikle şahısların iban numaraları olmadığı için Mahkemeler gider avansını iade edemezler. Kanun gereği Mahkemelerin dosyada kullanılmayan giderlerin kararın kesinleşmesinden sonra tarafa evde teslim olacak şekilde (PTT tarafından) iade etmesi veya bankadan havale etmesi gerekmektedir. Ancak bu şekilde yapılan iadelerde masrafların fazla çıkması ve paraların tarafa ulaşamaması durumunda sıkıntılar yaşanması nedeniyle iade yoluna gitmezler. Ancak dosyada
Yaş Düzeltme Davasında Yetki Yaş düzeltme (Yaş Tashihi) davalarında yetkili Mahkemeler yaşının düzeltilmesi davasını açan…
Bilindiği üzeri bir idari eylem nediniyle meydana gelen çekişmenin çözüm yeri idari yargıdır. Kurum tarafından…
dli ve İdari Yargı tarafından ilk derece olsun ikinci derece olsun yapılan yargılama sırasında hakimin…
Kiraya veren ve kiralayan kiralanan gayrimenkulu herhangi bir sınırlamaya tabi tutulmaksızın serbestçe belirleyebilir ve bu…
Kira Bedelinin Tespiti Davasında Yetki *Kira Bedelinin Tespiti davalarında yetkili Mahkemeler davalının yani kiraya verilen…