İddet Müddetinin Kaldırılması Dilekçesi

İddet Müddet Örnek Dilekçe (Raporsuz)
İddet Müddet Örnek Dilekçe (raporlu)
Evli çiftlerin birbirlerinden ayrılmaya karar vermeleri üzerine Aile Mahkemelerine (Aile Mahkemelerinin bulunmadığı yerlerde Asliye Hukuk Mahkemelerine) anlaşmalı boşanma veya çekişmeli boşanma davası açmaları gerekmektedir. Yetkili ve görevli mahkeme tarafından yapılan yargılama neticesinden tarafların boşanmalarına karar verildiği taktirde karara karşı kanun yolları tüketildikten sonra yani kesinleştikten sonra artık taraflar boşanmış sayılırlar. İşte İddet Müddetide burada karşımıza çıkmaktadır. Kanunlarımıza göre (4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu 132 madde) Boşanmış kadının boşanmadan sonra yeniden bir evlilik yapabilmesi için beklemesi gereken süreye iddet müddeti denir. Mahkeme tarafından verilen kesinleşmiş boşanma kararından itibaren belli bir süre sadece kadın iddet müddeti süresine tabidir. Yani aşağıda boşanan erkek için iddet müddeti süresi söz konusu değildir. Aşağıda gerekçesini açıklayacağımız üzere iddet müddetine kadın tabidir.

Neden İddet Müddeti Vardır ?

Kadın yönünden bakıldığında bir kısıtlama gibi gözükse de, iddet müddeti, evlilik sonrasında doğacak olan çocuğun babasının (soybağının) tespiti amaçlanmıştır. Bu nedenle boşanmadan sonra doğum gerçekleşmesi halinde iddet müddeti süresi kesilir.

Boşanmış kadının doğum yapması halinde iddet müddeti süresi bitmiş sayılır.

Ayrıca boşanmış kadının önceki evliliğinden gebe olmadığının tespit edilmesi halinde.bu süre kesilmiş olur. Peki iddet müddetini nasıl kaldırılır ? bunun için yetkili ve görevli mahkemeye usulüne uygun vereceğiniz dilekçe ile iddet müddeti kaldırılacaktır. Bu aşamada mahkeme kadını hastaneye sevk ederek hamile olmadığının tespitini isteyecek raporun kadının hamile olmadığı yönünde gelmesi üzerine iddet müddeti kaldırılacaktır.

Boşanan eşler tektar birbirleriyle evlenmeleri halinde bu süre işlemez.

Sitemiz tarafından iddet müddetinin kaldırılmasına ilişkin dilekçe örneği paylaşılmıştır. Tamamen sitemiz tarafından üretilen dilekçeyi bilgisayarınıza word formatında indirerek üzerinde değişiklikler yaptıktan sonra kullanabilirsiniz. Ayrıca hazırlamış olduğunuz dilekçeden sonra neler yapmanız veya nerelere müracaat etmeniz hakkında hazırlamış olduğumuz sayfamızı ziyeret etmenizi tavsiye ediyoruz. Yan taraftaki yönlendirme butonuna tıkladığınız taktirde ilgili sayfaya rahatlıkla yönlendirileceksiniz. Sitemiz tarafından hazırlanan sayfamızı ziyaret ettikten sonra sizlere faydası olacağı kanaatindeyiz.

Sitemiz tarafından verilen örnekler davacının gebe olmadığına ilişkin rapor olup olmadığı duruma göre iki farklı örnek paylaşılmıştır. Eğer herhangi bir rapor almadıysanız Mahkemeye dava açmanız halinde mahkeme tarafından bu raporun alınması sağlanacaktır. Bazı durumlarda davacının almış olduğu raporu mahkemeler kabul etmeyerek yeniden hastaneye sevk ederek rapor isteyebilmektedirler. Bu nedenle eğer herhangi bir rapor almadı iseniz rapor almadan dava açmanız sizin açınızdan daha faydalı olacağı kanaatindeyiz.

Yönetici admin

Merhaba, ben Öncay, dilekceindir.com'un kurucusuyum, siteyi kurarken temel amacım, herkesin anlayabileceği sade bir site hazırlamaktı. Okumak istediğiniz yazıların veya indirmek istediği belgeleri rahatlıkla ulaşabilmenizi ve birkaç tıkla halletmenizi hedefledim. Umarım amacıma ulaşmışımdır. İyi çalışmalar diliyorum.

İlginizi çekebilir

Kira Bedelinin Tespiti Dilekcesi İndir

Kiraya veren ve kiralayan kiralanan gayrimenkulu herhangi bir sınırlamaya tabi tutulmaksızın serbestçe belirleyebilir ve bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir