4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu gereğince kişiler ile tüzel kişililer Derneğe üye olmaya zorlanamaz, aynı şekilde Derneklerde herhangi bir kişiyi veya tüzel kişiyi üy kabul etmeye zorlanamaz. Derneğe üye olmada gönüllülük esastır. Derneklere istemeleri halinde fiili ehliyeti olan gerçek kişiler ile tüzel kişiler üye olabilirler. Gerçek kişilerin ve tüzel kişilerin dernek için yapılacak üyelek başvurusu Derneği Yönetim Kurulunca değerlendirilerek en fazla otuz (30) gün içinde karara bağlanır. Yönetim kurulunun üyelik başvurusuna ilişkin kabul veya red kararı Dernek tarafından Üye kayıt defterine kayıt edilir. Yönetim Kurulunun kabul kararı ile gerçek veya tüzel kişinin derneğe üyeliği kabul edilmesi halinde gerçekleşmiş olur.
Dernek Üye Kayıt Defteri Hangi Bilgiler Kayıt Edilir ?
Derneğe üye olmanız halinde kimlik bilgileriniz, derneğe giriş tarihiniz, dernek üyeliğiniz son bulduğu zaman son bulma tarihi, Derneğin giriş aidatı var ise giriş aidatı ve yıllık aidat miktarları bu deftere işlenir.
Dernek Üyeliğinin Son Bulma Şekilleri
Üyesi olunan dernekten üyeler kendi istekleri ile üyeliklerinden çekilebilecekleri gibi kendi iradeleri dışındada çekilme durumları söz konusudur 4271 sayılı Türk Medeni Kanunun D65-66-67 maddeleri gereğince Dernek üyeliği 3 farklı şekilde son bulmaktadır. Bunlar Kendiliğinden sona erme, çıkarılma ile sona erme, çıkma ile sona ermedir. Bunları kısaca değinirek;
1-Dernek Üyeliğinin Kendiliğinden Son Bulması
Kendiliğinden sona ermede gerçek kişinin veya derneğin bir iradesi yoktur. Burada üyenin Dernek üyesinin üyelik için gerekli olan koşulları üyelik sonrasında kayıp etmesi durumu söz konusudur. Üyeler kanunda veya tüzükte belirtilmi olan şartları kaybetmeleri halinde üyeliği kendiliğinden sona erer. Örneğin: Bir uzlaştırmacı derneğinde, dernek tüzüğünde derneğe üye olabilme şartaları arasında sicile kayıtlı uzlaştırmacı olma şartı kaybeterek sicilden çıkartılmış ise bu durumda üyelik kendiliğinden son bulur. Üyenin üyeliği sırasında vefatı durumunda da bu son bulmaya örnek verilebilir.
2-Dernek Üyeliğinden Çıkma İle Son Bulması
Bilindiği gibi hiçbir tüzel kişi veya gerçek kişi üye olduğu sendikada üyelikten çıkmaması (istifa etmemesi) izin zorlanamaz. Dernek üyeleri 4271 Sayılı Türk Medeni Kanunun 65 maddesi gereğince üye kalmaya zorlanamaz. Üyelikten çekilme iradesi oluşması halinde bu durumun Dernek merkezine usulüne uygun bir dilekçe ile bildirmek zorundadır. (Kimi zaman Dernekten çıkmak için 6 ay öncesinden Derneğe bildirilmesi gerektiği söylenerek üyelerin üyelikten çıkma işlemleri geçiktirilmeye çalışılabilmektedir, bu husus daha önce kanunda yer almasına ramen;
“30/7/2003 tarihli ve 4963 sayılı Kanunun 66. maddesinde yer alan “altı ay önceden” ibaresi madde metninden çıkarılmıştır.
Kısaca dernekten çıkma için böyle bir süre şartı yoktur. Dernekten çekilme (istifa dilekçesi) incelemek için lütfen yandaki resimleri tıklayınız JPEG görüntü kalitesi düşük olması halinde PDF formatında da dilekçeyi inceleyebilirsiniz. Ayrıca incelemiş olduğunuz dilekçeyi word formatında bilgisayarınıza indirip üzerinde değişiklikler yaparak kullanmak için lütfen indirme sayfamızı ziyaret ediniz. İndirme sayfamıza site içi arama motorundan dilekçenin adını yazarak veya aşağdaki yönlendirme linkini tıklayarak ulaşabilirsiniz.
3-Dernek Üyeliğinden Çıkarılma İle Son Bulma
Üyeler dernekten çıkartılabilmeleri için tüzükte çıkarılma gerekçelerinin belirtilmiş olması lazımdır. Bu gerekçelere istinaden tüzüge aykırı davranan dernek üyesi çıkartılabilir. Üyenin tüzükte yazılı çıkartma gerekçelerine itiraz edilemez. Ancak tüzükte çıkarma gerekçeleri belirtilmemiş ise üye haklı gerekçeler olmaksızın çıkartılamaz. Bu şekilde verilen çıkartma kararına itiraz edilebilir. Çıkartma Kararını Yönetim Kurulu vermiş ise çıkartılan üye Genel Kurula itiraz edebilir. Genel Kurulda itirazı haksız görmesi halinde, üye Genel Kurul Kararının tebliğinden itibaren 30 gün içinde Mahkemeye başvurabilir
Sitemizde yayınlanmasını istediğiniz dilekçeler için lütfen irtibata geçiniz.