Kira Bedeninin Tespiti Davası İçin Nereye Başvurmalıyım

Kira Bedelinin Tespiti Davasında Yetki

*Kira Bedelinin Tespiti davalarında yetkili Mahkemeler davalının yani kiraya verilen gayrimenkulun bulunduğu yer  yer Mahkemeleridir. 

*Tacirler veya kamu tüzel kişileri, aralarında  kira sözleşmesinde bir veya birden fazla mahkemeyi yetkili de kılabilirler. 

Kira Bedelinin Tespiti Davasında Görev

Kira Bedelinin Tespiti Davası görevli Mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleridir. 

Kira Bedelinin Tespiti  Dava Açma Süresi Ne Kadardır ?

Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin davalar istenildiği zaman açılabilir ancak Ancak;

  • Bu dava, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte
    açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak
    kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna
    kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin
    başlangıcından itibaren kiracıyı bağlar.
  • Sözleşmede yeni kira döneminde kira bedelinin artırılacağına ilişkin bir hüküm varsa,
    yeni kira döneminin sonuna kadar açılacak davada mahkemece belirlenecek kira bedeli de, bu
    yeni dönemin başlangıcından itibaren geçerli olur. 

Kira Bedelinin Tespiti Davası  Nasıl Müracaat Ederim ?

Yukarıda da bahsettiğimiz hususları özetlersek eğer Kira Bedelinin Artırılmasını istiyorsanız, davalının ikamet ettiğiniz yer Sulh Hukuk Mahkemesine Dava dilekçesi (İki adet olması gerekiyor) müracaat etmeniz gerekmektedir.  Sitemizde bulabileceğiniz dilekçe örneğini kendinize göre uyarlayarak hazırladığınız dilekçeyi, öncelikle havale ettirmeniz gerekmektedir. Genellikle küçük yerleşim yerlerinde havale işlemini hakim yapmaktadır. Götürmüş olduğunuz dilekçeyi sağ üst kısmına hakimin imzalamasıyla havale işlemi yapılmış olur. Büyük yerleşim yerlerinde bu işlemleri Yazı İşleri Müdürleri veya Önbürolarda da yapılmaktadır.  Dilekçenizi yukarıda izah edilen şekilde havale ettirdikten sonra  Mahkemeler veznesine giderek hesaplanan gider avansı ve harçları yatırmanız gerekmektedir.  Harç ve masrafları yatırdıktan sonra dilekçeyi mahkemeye sunmanız gerekmektedir. Genel olarak Ön büro bulunan adliyelerde dilekçeyi Mahkemeye kendileri göndermektedirler. Ancak Önbüro olmayan adliyelerde ise hakime havale ettirdiğiniz ve gerekli harç ve masrafı yatırdığınız dilekçenizi Asliye Hukuk Mahkemesine teslim etmeniz gerekmektedir. Açmış olduğunuz dava  hakkında karar verildikten ve karar kesinleştikten sonra  kullanılmayan gider avanslarını bir dilekçe ile müracaat ederek geri alabilirsiniz. (Gider Avansının dilekçe örneğini inleyeyip indirmek için lütfen tıklayın)

SIKÇA SORULAN SORULAR

  • Kira Bedelinin Tespiti Davasına kadar para gider ?

Kira Bedelinin Artırılması Davalarında harçlar ve giderler her yıl değiştiği için size yaklaşık olarak dolar üzerinden tahmini değer vereceğiz. Kira Bedelinin Artırılması davalarında cüzi miktarda, yaklaşık 10-15 dolar civarı harç ile  harçtan biraz faza miktarda da gider avansı çıkmaktadır. Ancak davanızın niteliği gereği gider avansı fazlada alınabilmektedir. Keza Mahkeme bilirkişi incelemesi, keşif vb. giderler için avansı peşinde isteyebilir. Ancak peşin istemedi ise ve keşif, bilirkişi vb. işlemler yaptıracak ise Mahkeme sizden ayrıca para isteyecektir. Ancak şunu değinmeden geçmeyelim davanız bittikten sonra kullanılmayan gider avansını geri alabilmektesiniz. Dilekçe  örnekleri aşağda verilmiştir

JPEG
PDF

Yan tarafta paylaşılan JPEG formatındaki dilekçelerde görüntü kaybı olması halinde hemen yanında bulunan PDF formatındaki dilekçeleri inceleyebilirsiniz. Ayrıca örnek olarak paylaştığımız dilekçeleri bilgisayarınıza word formatında indirip, üzerinde düzenlemeler yapmak istiyorsanız lüften indirme sayfamıza ziyaret ediniz. İndirme sayfamıza arama motorumuza kira bedelinin tespiti dilekçesi indir yazarak arama yaptırınız veya  aşağıdaki butonu yönlendirme butununa tıklayarak ulaşabilirsiniz.

İndirme Sayfasına Yönlendir

Yönetici admin

Merhaba, ben Öncay, dilekceindir.com'un kurucusuyum, siteyi kurarken temel amacım, herkesin anlayabileceği sade bir site hazırlamaktı. Okumak istediğiniz yazıların veya indirmek istediği belgeleri rahatlıkla ulaşabilmenizi ve birkaç tıkla halletmenizi hedefledim. Umarım amacıma ulaşmışımdır. İyi çalışmalar diliyorum.

İlginizi çekebilir

Boşanmak İçin Nereye Müracaat Etmeliyim

Boşanma Davasında Yetkili Mahkeme Boşanma davası açılmadan önce tarafların son kez 6 aydan fazla olmak …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir