Kira Bedelinin Tespiti

Kiraya veren ve kiralayan kiralanan gayrimenkulu herhangi bir sınırlamaya tabi tutulmaksızın serbestçe belirleyebilir ve bu durumu kira sözleşmesi ile akdedebilirler . Ancak kimi durumlarda kiralanan gayrimenkulun kullanım bedelinin (kirasının) artırılmasında çekişmeler çıkabilmektedir.

Çıkan bu çekişmelerde taraflar kira bedelini tespit ederken, bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçemeyeceği hususunu gözden kaçırmamaları gerekmektedir.

Kira bedelinin tespiti davasında süre yoktur, istenilen zaman açılabilir, görev Asliye Hukuk Mahkemeleridir, bu konunun daha ayrıntılı işlendiği Kira Bedelinin Tespiti Davası Nereye Başvurmalıyım sayfamızı ziyaret ederek konuyu daha ayrıntılı bir şekilde bulabilirsiniz.

Kira sözleşmesinde kiranın artış miktarı belirlenmiş ise yukarıda yazdığımız gibi kira bedeli bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçemeyecek şekilde tespit edilmesi gerekmektedir bu oranın üzerinde yapılan artışlar dava konusu yapılabilmektedir. Bahsettiğimiz şekilde tespit edilen oranlarda yapılan kira artışları ile orantılı yapılan artışlarda dava konusu yapılması hukuku aykırılık gerçekleşecektir.

Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamaz.

Kira sözleşmesinde belirlenen artış oranı yukarıda izah ettiğimiz artış oranından fazla olamaz BK 343

Kira Sözleşmesinde kiranın artış miktarı belirlenmemiş ise, bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçemeyecek şekilde yeni kira belirlenin bunun üstünde belirlenen kira bedelleri kanuna uyarlılığı bulunmaz.

Beş Yıldan Uzun Süreli veya Yinelenin (5 yılda) Kira Sözleşmeleri

Kiraya veren veya Kiraya tutan arasında anlaşma olup olmadığına bakılmaksızın, beş yıldan uzun
süreli sözleşmeler ile beş yıldan sonra yenilenen kira sözleşmelerinde ve bundan sonraki her beş yılın
sonunda belirlenecek kira bedeli yine, hâkim tarafından tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde belirlenir.

Bu beş yıllık dönemlerde (genellikle uzun süreli kira sözleşmeleri veya taşınmazın bulunduğu yerdeki değişiklikler nedeniyle zaman içerisinde oluşan kira bedeli, emsallerine göre düşük kalabilmektedir. Bu durumda Mahkeme gerekli gördüğü taktirde dava konusu taşınmaz ile ilgili olmak üzere keşif yaparak bilirkişi raporu alabilir. Bilirkişi tarafından düzenlenen bu rapor doğrultusunda hakkaniyet ilkesine bağlı kalarak kira bedelini artırabilir.

Kira Bedelinin Tespiti ile 5 yıldan önceki tespitlerde bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçemeyecemez ancak, 5 yılı geçen ve takip eden 5. yıllarda hâkim tarafından tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranı, kiralananın durumu ve emsal kira bedelleri göz önünde tutularak hakkaniyete uygun biçimde değiştirilebilir.

Borçlar Kanunu 344. madde

web sayfamızda bu konuya ilişkin daha iyi okunma kalitesi olması amacıyla aynı dilekçe PDF ve JPG formatında paylaşılmıştır. Paylaşmış olduğumuz dilekçeler örnek vasfında olup, sitemiz herzaman hukuki çekişmelerde bir hukukçudan yardım almanızı tavsiye eder.

Sayfamızda paylaşmış olduğumuz dilekçelerini indirmek için lütfen sayfa sonundaki indirme linklerini tıklayınız.

 
 

Yönetici admin

Merhaba, ben Öncay, dilekceindir.com'un kurucusuyum, siteyi kurarken temel amacım, herkesin anlayabileceği sade bir site hazırlamaktı. Okumak istediğiniz yazıların veya indirmek istediği belgeleri rahatlıkla ulaşabilmenizi ve birkaç tıkla halletmenizi hedefledim. Umarım amacıma ulaşmışımdır. İyi çalışmalar diliyorum.

İlginizi çekebilir

İstinaf Dilekçesi

İstinaf Nedir ? İstinaf, çekişme konusuna göre ceza veya hukuk mahkemeleri tarafından verilen kararlar (ilk …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir