İsim Değişikliği (Tashihi) Davası

Haklı bir sebebiniz olması halinde 8049 sayılı Medeni Kanunun 27 maddesi gereğince isminizi değiştirebilirsiniz. İsim değişikliği, diğer adıyla isim tashihi isminizin değişikliğinin nüfus siciline işlenmesi ile gerçekleşir. İsmini değiştiren kişi kişisel durumu değişmez. Nadir de olsa kimi durumlarda ismini değiştiren kişi bu değişiklik nedeniyle zarara uğrayabilmektedir. Kişi isim değişikliği nedeniyle zarara uğramış ise; bu durumu öğrendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde yapılan ve zarara uğramasına neden olan isim değişikliğinin kaldırılmasını isteyebilir. Tabi bu durum çok karşılaşılan bir durum değildir.

İsim Değişikliği (Tashihi) Davasının Nedenleri ?

Ülkemizde isim tashihi davalarının açılma nedenleri çeşitlilik göstermektedir. Yapılan  yanlışlık nedeniyle meydana gelebilecek hak mağduriyetlerinin önüne geçerek tarafın hukuki faydasının sağlanması amaçıyla taraflarca isim tahsihi davası açılmaktadır.  İsim değişikliği davası diğer adıyla isim tashihi davası ülkemizde en çok görülen türlerinden kısaca bahsetmek gerekirse

  • Yanlış Yazım
    • Ülkemizde en çok rastlanan isim değişikliği gerekçelerinden biri yazım yanlışıdır. Yazım Yanlışı nedeniyle nüfus kayıtlarındaki her yıl azımsanamayacak kadar kayıt düzeltilmektedir. 2017 yılında en çok düzeltilen yanlış yazılan isimler “Rabiye, Hava, Esme, Yunis, Ümüt”‘dir yanlış yazılan bu isimler, tarafların müracaatı ile “Rabia, Havva, Esma, Yunus ve Ümit” olarak doğru şekilde düzeltilmişlerdir. değiştirilmesi
  • Farklı İsim Kullanma
    • Ülkemizde en çok karşılaşılan bir diğer isim tashihi gerekçesi ise, kişilerin çocukluklarından beri ailesi tarafından başka isim kullanmalarıdır. Genellikle ailenin küçük yaşta çocuğa farklı bir isim ile hitap etmeleri sonucunda aile tarafından ve sosyal çevrede farklı bir isim ile tanınası nedeniyle kişi çeşitli zorluklar yaşamaktadır. Nüfusta kayıtlı ismin haricinde farklı bir isimle tanınan bireyin durumu sosyal hayatta güçlüklerle karşılaştığı gibi hukuki bağlamda da, hak mağduriyetleri yaşayabilmektedir. (Nüfusta Fatih olarak kayıtlı olan bir kişinin ailesi ve çevresi tarafından Mete olarak bilinmesi şahsa gelen kargonun veya tebligatların kendisine ulaşmada zorluklar yaşanabilmektedir.)
  • Küçük Düşürücü İsim Kullanma
    • Bir diğer isim tashihi gerekçesi ismin aşağılayıcı, aşağılayıcı, küçümseyici veya genel ahlaka aykırı isim kullanılmasıdır. Pek doğal olarak kişi bu tür aşağılayıcı, küçük düşürücü veya gülünç olan ismi kullanmak istemeyecek. Toplum içerisinde de bu ismin kullanılması kişiyi zor durumda bırakabilecektir. nedenlerdir.

İsim Değişikliği Davasını Kimler Açabilir ?

Davayı düzeltme talep eden kişi veya düzeltme talep edilen kişinin kanuni temsilcisi ile ilgili karumun göstereceği lüzum üzerine Cumhuriyet Savcısı tarafından açılabilir.

İsim Tashihi Davasında Kimler Bulunur ?

Nufus davalarında Hakimin yönetiminde, davacı taraf ve davalı olarakta nüfus müdürü veya görevlendireceği nüfus memuru ile Cumhuriyet Savcısı katılır.

İsim Değişikliğinin Kimler Etkiler

İsim düzeltmesi yapılan kişi, bu kişinin çocukları var ise mahkeme kararında bu
işleme ilişkin herhangi bir hüküm aranmaksızın çocukların kaydındaki ana veya baba adları da
düzeltilir. Baba veya ana adının düzeltilmesinden önce yer değiştirme, evlenme, evlat edinme
gibi nedenlerle bu haneden gitmiş olan ergin çocukların açık kayıtlarında da gerekli düzeltme
işlemi yapılır.

Nasıl İsim Düzeltmesi Davacı Açabilirim ?

PDF
JPEG

İsim  değişikliği davası diğer adı ile isim tashihini Mahkeme kanalı ile yapılacak ise, Yetkili ve Görevli Mahkemeye verilecek olan iki adet dava dilekçesi ile açılabilimektedir. Dava dilekçenizde davanızı kanıtlar türde tüm delilleri belirtmeniz sizin lehinize olacaktır. Ayrıca dava dilekçenizde tanıklarınızı da belirterek dinlenilmesini talep etmeniz halinde mahkeme bu hususu değerlendirecektir. Unutmayın ki davanızı kanıtlamanız davanızın kabulünde önemli rol almaktadır. İsim tashihi veya isim düzeltme davasında yetkili Mahkememe neresidir ? İsim düzeltme davasında görevli mahkeme neresidir, isim Düzeltme dilekçesi örneği nerden indirebilirim soruları geliyor olabilir. Aşağıda paylaşacağımız linkler sayesinde hiçbir zorlukla karşılaşmadan örnek dilekçeleri world formatında bilgisayarınıza indirip kullanabilirsiniz. Ayrıca isim tashihi davası ile ilgili isim düzeltmek için nereye başvurulur sayfamızı inceleyerek dava açarken gereksiz koşuşturmacalardan ve aklınızdaki soru işaratlerinden kurtulabilirsiniz.

Yukarıda sitemiz tarafından PDF ve JPEG formatında örnek dilekçeler paylaşılmıştır. Dilekçeler örnek vasfındadır. Paylaşmış olduğumuz dilekçeleri Word formatında bilgisayarınıza indirip üzerlerinde değişiklik yapmak istiyor iseniz lütfen aşağıdaki indirme butonunu kullanarak dilekçeyi indiriniz.

  • Dilekçe İndirme 
  • Site İçi Arama
  • Tavsiyeler 
  • Uyarı
   🙂  | Sitemizde paylaşılan tüm dilekçeler herhangi bir reklam veya üyelik gerektirmeden içerik devamında paylaştığımız linklerle veya butonlar vasıtasıyla pratik bir biçimde word formatında rahatlıkla indirebilirsiniz
😮    | Merak ettiğiniz bir konu veya dilekçeyi site içi arama motoru “ekranın sağ üst kısmında bulunan “Konu veya Dilekçe Ara” kısmında sorgulama yaparak rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Ulaşamadığınız bilgiler veya sitemizde yayımlanmasını istediğiniz içerikler için bizimle irtibata geçiniz
   🙂  | Sitemizde yayımlanan dilekçeler örnek vasfındadır. Çekişmeli hukuki konularda, her olay kendi içerisinde farklılıklar barındırdığından www.dilekceindir.com bir hukukçudan yardım almanızı tavsiye eder. Kar amacı gütmeyen sitemizin daha iyi hizmet verebilmesi için lütfen içeriklerimizi paylaşın ve sitemizi tavsiye ediniz.
🙁 | Sitemizde yayımlanan  içerikler  www.dilekceindir.com tarafından üretilmiştir.  Sitemizden izin alınmaksızın başka bir site vasıtasıyla paylaşılması veya yayılması yasaktır.

Yönetici admin

Merhaba, ben Öncay, dilekceindir.com'un kurucusuyum, siteyi kurarken temel amacım, herkesin anlayabileceği sade bir site hazırlamaktı. Okumak istediğiniz yazıların veya indirmek istediği belgeleri rahatlıkla ulaşabilmenizi ve birkaç tıkla halletmenizi hedefledim. Umarım amacıma ulaşmışımdır. İyi çalışmalar diliyorum.

İlginizi çekebilir

İstinaf Dilekçesi

İstinaf Nedir ? İstinaf, çekişme konusuna göre ceza veya hukuk mahkemeleri tarafından verilen kararlar (ilk …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir