Kayyım Nedir ?
Kayyım kelime anlamı olarak bir işi yerine getiren veya bir işi yerine getirmek için üstlenen anlamında kullanılmaktadır. Hukuki açıdan incelersek belli şartlar oluşan kişilerin hak ve menfaatlerini korumak amacıyla hukuki tasarrufta bulunma yetkisi verilen kişiye denir. Kayyım aşağıda da izah ettiğimiz üzere iki şekilde tesis edilmektedir. Kayyım reesen atanabildiği gibi ilgilinin talebi üzerine de atanabilmektedir. Web sitemiz tarafından hazırlanan örnek kayyım dilekçelerini incelemenizi ayrıca tavsiye ederiz.Kayyım Çeşitleri Nelerdir ?
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu gereğince kişi hakkında kayyım atanama halleri temsil ve yönetim olmak üzere iki şekilde oluşmaktadır.
Temsil Kayyımı Nedir ?
Vesayet Makamı yani Sulh Hukuk Mahkemesi, erkin kişinin; hastalığı, farklı yerde olması, acil işlerini görebilecek durumda olamaması, kendisine acil işlerini yürütebilmesi için temsilci atayabilecek durumda olamaması, Yaşı küçüğün veya kısıtlananın; yasal temsilcisi ile çıkar çatışması var ise yada yasal temsilcinin görevini yerine getirmesinde bir sorun var ise veya buna benzer sebeplerden ötürü ilgili kişinin talebi halinde veya resen kişiye, kısıtlıya veya yaşı küçüğü temsil amacıyla temsil kayyımı atanır.
Yönetim Kayyımı Nedir ?
Vesayet Makamı yani Sulh Hukuk Mahkemesi, kişinin uzun süredir bulunamıyor ve oturduğu yer de bilinemiyorsa, kişi malvarlığını kendisi yönetemiyor yada malvarlığını yönetmek için temsilci atayamıyorsa, ölen veya gaipliğine karar verilen kişinin mirasçılık hakları belli değilse veya ceninin menfaatleri gerekli kılarsa, tüzel kişiliğin gerekli organlarının kalmaması ve yönetim sağlanamamışsa, Bir hayır işi veya genel yarar amacı güden başka bir iş için halktan toplanan para ve sair yardımı yönetme veya harcama yolu sağlanamamışsa durumlarında vesayet makamı reesen kayyım atayabileceği gibi istek üzerine de kayyım atayabilir.