Yaş Tashihi Davası ?

Yaş tashihi davası, halk arasında yaş düzeltme davası olarak bilinmektedir. Çeşitli nedenlerle nüfusta yanlış kayıtlı bulunan doğum tarihinin düzeltilmesi davasıdır. (Yaş tashihi davaları yaş büyütme ve yaş küçültme davası olarak iki başlığa ayırabiliriz ancak, işleyişte bu iki davanın birbirinden farkı yoktur. Bunları ayırarak ayrı başlıklarda incelemenin bir faydası olmadığı inancındayız)

Bilindiği aile kütüklerinin tescili sırasında yapılan maddi hatalar  haricinde nüfus kütüklerinin kayıtlarında herhangi bir düzeltme yapılamaz, tescil sırasında yapılan maddi hatalarda nüfus idaresinin kayıtları esas alınarak düzeltilebilir. Nüfus kütüğüde değişiklik yapılmasının tek yolu Bağımsız Mahkemelerce verilen kararlardır. Mahkeme tarafından verilen karar kesinleşmiş olması halinde kütükte değişiklik yapılabilir. 

Yaş tashihi davalarında, Yaşı düzeltilmesi talep edilen kişi eğer 18 yaşından küçük ise temsilcileri ile birlikte dava açması gerekmektedir, eğer taraf 18 den büyük ise kendi başınada açabilir. Ayrıca bu davayı gerekli görülmesi halinde Cumhuriyet Savcısı tarafından da açılabilmektedir.  Davada davalı olarak Davanın açıldığı  yer Nüfus Müdürlüğünü göstermesi gerekmektedir. Nüfus müdürü davaya davalı sıfatıyla katılacak olup, her türlü kanun yoluna başvurabilme yetkisi bulunmaktadır. Ayrıca nüfus davalarına Cumhuriyet Savcısı da katılmaktadır. Muhtemelen açtığınız davada Hakim ile birlikte Cumhuriyet Savcısı  da göreceksiniz. 

Yaş Tashihi Davasının Maddi Unsurları Nelerdir ?

  • Yaş düzeltmesine ilişkin açılıp karara bağlanan bir davanın bulunmaması gerekmektedir. 
  • Kurum kayıtları dikkate alınması nedeniyle Yaş tashihi istenen kişi hastanede veya doğum evinde doğmuş olmamalıdır. 
  • Yaş tashihi istenenin düzeltilmesi talep edilen tarihi ile  dış görünüş yaşının birbiriyle uyumlu olmalıdır.
  • Yaş tashihi isteneninin düzeltilmesini talep ettiği doğum tarihinde bir kardeşinin olmamalıdır. 
Örnek200020012002200320042005200620072008
(A)X
(B)X
(C)X
(Örnek Tablo X kişilerin doğduğu yılı temsil eder)

1 Durum Davacı (B) yaş Küçültme davası açacaktır

  • B kişisi doğum tarihinin 2008 olarak düzeltilmesini talep edemeyeceği gibi  2009, 2010 olarak talep edemez. B nin 2008 yılında kardeşinin olabilmesi için iki durum söz konusudur, birincisi kardeşlerin ikiz olması durumudur ki bu durumda kardeşlerden biri 2008 yılında nüfusa yazılmış diğeri 2004 te yazılmıştır bu durum kardeşlerden birinin nüfusa doğru diğerinin yanlış yazıldığı düşünüldüğünde çok inandırıcı gelmememktedir. Diğer durum ise Aynı yıl içinde (2008) doğan kardeşi olmasıdır. Aynı yıl içinde bir kardeşinin doğma ihtimali çok düşüktür. Mahkeme aynı yıl içindeki doğduğu iddialarında kardeşler arasındaki yaş farkının  6 aydan az olaması halinde talepleri  red edebilmektedir. 

2-Durum Davacı (B) yaş Büyütme davası açacaktır

  • B’nin yaşını büyütme talebini 2001’den 2008 yılı arasında yapması gerekmektedir, keza 2000 yılında A dünyaya gelmiştir. Yukarıda izah ettiğimiz gibi aynı yıl içinde kardeşlerin doğum tarihleri arasında 6 aydan az fark var ise Mahkeme tarafından talep kabul görmeyebilecektir. 
  • B’nin yaşını 2000 öncesi yılları talep edilmesi durumunda, B’nin 2000 de doğan kardeşi olması nedeniyle talebin red edilebilecektir. 

Yaş tashihi davalarında mahkeme yukarıda madde madde yazmış olduğumuz hususları dikkate alır, Genellikle Mahkeme yaş tashihi istenen kişiyi hastaneye sevk ederek kemik yaşının tespitini istemektedir.  Mahkeme tarafından 25 yaşından büyük olanlar genellikle hastaneye sevk ile kemik yaşının tespiti istemmemektedir. Bunun nedeni insanlarda kemik gelişiminin 25 yaşından sonra son bulmasıdır.  Yaş düzeltme davalarında tanık beyanları, şahsın eğitim aldığı kuruma başlayış bitiriş tarihi, askere gittiği tarih vb davanızı ıspatlayacak kanıtlar önemlidir. Yaş tashihi davası açarken kimi durumlarda davayı açan kişiler mantık hatası yapabilmektedirler şöyle ki; 2019 yılında liseden mezun olan kişinin, nüfusta 2000 doğumlu gözüken kişinin, dava açarak doğum tarihini yanlışlıkla 2000 yazıldığını, gerçek doğum yılının 2003 olduğunu  beyan ederek doğum tarihinin 2003 olarak düzeltilmesini talep etmesi durumudur. Bu durumda 2019 da liseyi bitiren kişi, ilkokula 2008 yılında başlaması gerekir (5 yıl ilkokul, 3 yıl ortaokul, 3 yıl lise), bu durum hayatın doğal akışına aykırı değildir, ancak tarafından talep ettiği gibi 2003 doğumlu olsa ilk okula 2003 yılında yani 3 yaşında başlaması gerekmektedir. Bu durumum hayatın doğal akışına aykırıdır.

Yaş Tahsihi Davası Nedenleri ?

Ülkemizde yaş tashihi davalarının açılma nedenleri çeşitlilik göstermektedir. Yapılan  yanlışlık nedeniyle meydana gelebilecek hak mağduriyetlerinin önüne geçerek tarafın hukuki faydasının sağlanması amaçıyla taraflarca yaş tahsihi davası açılmaktadır.  Ülkemizde yaş tashihi davaları  Askerlik, Evlilik, Emeklilik, Memuriyete girme vb.  nedenlerle açılmaktadırlar 

  • Askerlik Hizmeti
      • Askerlik çağı gelen  kişiler nüfusta doğum tarihlerinin yanlış yazılması nedeniyle kendi yaşıtları ile birlikte askere gidememektedirler. Açılan kimi davaların nedeni askerlik çağı yaklaşan gençlerin yaşıtları ile birlikte askere gitme taleplerinden kaynaklanmaktadır. 
  • Emeklilik
      • Nüfusa yanlış kayıt edilmeden dolayı, bazı çalışanlar  yaş haddinden emekli olması gerekirken, bu  yanlışlık nedeniyle emekli olamamaktadırlar. Bu durumda olan kişiler çoğu zaman yanlışlığı düzeltmek için  yaş düzeltme (büyütme) davası açılmaktadır. 
  • Memuriyete Girme
      • Yaşı yanlış yazılan memur adayları, memur olabilmek için  yaşlarını büyüterek karşılaştıkları yaş sorununu gidermek amacıyla yaş tashih davası açmaktadırlar.
  • Evlilik
      • Kimi zaman yaşı küçüğün evlenebilmesi amacıyla, yanlış yazılan yazılan yaşın  büyütme davası açılabilmektedir.
  • Ceza Yargılaması
      • Daha az ceza almak için yanlış yazılan doğum tarihinin düzeltilmesi davası açılabilmektedir.  
      • Ayrıca  5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 218 inci maddesinin ikinci fıkrasında bulunan,“Kovuşturma evresinde mağdur veya sanığın yaşının ceza hükümleri bakımından tespitiyle ilgili bir sorunla karşılaşılması halinde; mahkeme, ilgili kanunda belirlenen usule göre bu sorunu çözerek hükmünü verir.”

Nasıl Yaş Düzeltmesi Davacı Açabilirim ?

Yaş  tashihi davası diğer adı ile yaş tashihi davası Yetkili ve görevli Mahkemeye verilecek olan iki adet dava dilekçesi ile açılabilimektedir. Dava dilekçenizde davanızı kanıtlar türde tüm delilleri belirtmeniz sizin lehinize olacaktır. Ayrıca dava dilekçenizde tanıklarınızıda belirterek dinlenilmesini talep etmeniz halinde mahkeme bu hususu değerlendirecektir. Unutmayın ki davanızı kanıtlamanız gerekmektedir ve tanık beyanları da, davanızı kanıtlamada güçlü  silahlarınızdan biridir.  Aklınıza Yaş tashihi veya yaş düzeltme davasında yetkili Mahkememe nedesidir ? Yaş düzeltme davasında göevli mahkeme neresidir, Yaş Düzeltme dilekçesi örneği nerden indirebilirim soruları geliyor olabilir. Aşağıda paylaşacağımız linkler sayesinde hiçbir zorlukla karşılaşmadan örnek dilekçeleri world formatında bilgisayarınıza indirip kullanabilirsiniz. Ayrıca yaş tashihi davası ile ilgili Yaş düzeltmek için nereye başvurulur” sayfamızı inceleyerek dava açarken gereksiz koşuşturmacalardan ve aklınızdaki soru işeratlerinden kurtulabilirsiniz.

Yan tarafta örnek dilekçe paylaşılmıştır. Örnek dilekçelerimizin yer aldığı sayfamızı ziyaret etmek için lütfen tıklayınız. 

Yaş tashihi davasını açmak için yapmanız gerekenler ve merak ettiğiniz diğer hususlar “Yaş Düzeltme Davası İçin Nereye Müracaat Etmeliyim” sayfamızda bulabilirsiniz sayfamıza ulaşmak için lütfen aşağıdaki yönlendirme butonunu kullanınız.

Yönetici admin

Merhaba, ben Öncay, dilekceindir.com'un kurucusuyum, siteyi kurarken temel amacım, herkesin anlayabileceği sade bir site hazırlamaktı. Okumak istediğiniz yazıların veya indirmek istediği belgeleri rahatlıkla ulaşabilmenizi ve birkaç tıkla halletmenizi hedefledim. Umarım amacıma ulaşmışımdır. İyi çalışmalar diliyorum.

İlginizi çekebilir

Tasarruf tedbirlerine uymamak

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 125/A-c maddesi gereğince kamu görevlisi ‘kurumları tarafından uygulanmasına karar verilen …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir