Boşanma Dilekçesi

Kanunlarımıza göre aile birlikteliğinin son bulma türlerinden biride boşanmadır. Boşanma evli olan taraflardan herhangi birinin vereceği dilekçe ile açılabileceği gibi tarafların anlaşmaları üzerine iki tarafın imzalayacağı dilekçe ile de açılabilmektedir. İki tarafında anlaştığı boşanma davalarında taraflar usulüne uygun yazmış oldukları dilekçe ve bir protokol ile görevli ve yetkili mahkemeye müracaatlarıyla olur. Ancak taraflardan biri boşanmayı kabul etmiyorsa bu durumda boşanma davası çekişmeli boşanma olur. Anlaşmalı boşanma (tarafların anlaşması nedeniyle) genellikle daha kısa sürede sonuçlanan dava olmasına rağmen çekişmeli boşanma davaları daha uzun sürmektedir. 4721 Sayılı Medeni Kanununa göre zina yapan, terk, akıl hastalığı, evlilik birlikteliğinin sarsılması, suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme ve hayata kast, kötü veya onur kırıcı davranış nedeniyle boşanma davası açılabilir. Ayrıca bu gerekçelerden herhangi biriyle açılan boşanma davası red edilmiş ise ve bu red edilen karar kesinleşmesine rağmen, evli çiftler 3 yıl boyunca evlilik birlikteliğini sağlayamamış iseler evlilik birlikteliği temelden sarsılmış sayılır ve boşanma kararı verilir.Boşanma gerekçelerini aşağıda genel hatlarıyla açıklayacağız, ayrıca konuyu açıklarken kullanmış olduğumuz dilekçe örneklerini sayfa sonunda word formatı olarak bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Boşanma Gerekçeleri,

1-Zina

Evli çiftlerden birinin karşı cinsten 3. bir kişi ile girdiği cinsel ilişkiye zina denir. Zinanın yapması halinde, diğer eş zinayı öğrenmesinden itibaren 6 ay içinde veya zina eyleminin itibaren 5 yıl içinde boşanma davası açabilir. Ayrıca zina yapan tarafı affeden eşin dava hakkı da yoktur..

Zinanın öğrenilmesinden itibaren 6 ayın geçirilmesi veya zina eyleminden itibaren 5 yılın girilmesi halinde dava açma süresi düşer

2-Terk

Evli olan çiftlerden biri, En az 6 ay boyunca evlilik sorumluluklarını yerine getirmemek amacıyla evi terk etmişse veya herhangi bir gerekçesi olmadan terk etmiş bulunduğu eve geri dönmemiş ise usulüne uygun yapılan ihtara rağmen 2 ay içinde ortak konuta geri dönmeyen eş hakkında terk nedeniyle boşanma davası açılabilir. Ayrıca ortak konuta diğer eşin dönmesini engelleyen eşte terk etmiş sayılmaktadır.

İhtar Mahkeme kanalıyla yapılabileceği gibi noter aracılığıyla da yapılabilir

3-Akıl Hastalığı

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı Bosanma-dilekcesi-altanma-maddi-manevi-tazminat-1-724x1024.jpg

Eşlerden birinin akıl hastalığı nedeniyle evlilik birlikteliği sürdürülemez hale gelmesi durumunda aynı gerekçe ile

boşanma davası açılabilir. Burada önemli olan husus akıl hastalığı olduğu iddia edilen eşin akıl hastalığının resmi sağlık kurulu raporuyla tespit edilmiş olmasıdır.

4-Evlilik Birlikteliğinin Sarsılması

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı Bosanma-dilekcesi-altanma-maddi-manevi-tazminat-1-724x1024.jpg

Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir. Bu gerekçe ile boşanma gerçekleşebilmesi için evlilik birlikteliğinin temelden sarsılması ve ortak hayatın çekilmez hale gelmesi gerekmektedir. Birkaç örnek verirsek Ekonomik baskı (eşe para vermeme, eşin parasına el koyma vb.), hakaret, tehdit, psikolojik baskı, kötü alışkanlık, fiziksel şiddet (tokat, yumruk, vb.), şiddetli geçimsizlik vb.

Evlilik birliğinin temelden sarsılması ile kast ettiğmiz, eşler arasında önemli fikir ayrılıkları, duygusal ayrılıklar ve büyük geçimsizlikler olması anlamına gelmektedir. .

. .

5-Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı Bosanma-dilekcesi-altanma-maddi-manevi-tazminat-1-724x1024.jpg
hayasızz

Evli olan eşlerden birinin küçük düşürücü bir suç işlemesi durumunda diğer eşe karşı süre sınırlaması olmadan boşanma davası açabilir. Ayrıca yine eşlerden biri haysiyetsiz bir yaşam tarzı benimsemesi halinde bu durumda da boşanma davası açılabilir.

6-Hayata Kast, Kötü veya Onur Kırıcı Davranış

Evli bulunan çiftlerden birinin diğer eşe karşı onur kırıcı davranıştı bulunması, kötü davranması veya hayatına kast etmesi hallerinde, sayılan muamelelere maruz kalan eş bu gerekçelerle boşanma davası açabilir. Ancak affeden eşin dava hakkı bulunmaz Kısaca bu gerekçeleri inceleyecek olursak

Bu görsel boş bir alt niteliğe sahip; dosya adı Bosanma-dilekcesi-altanma-maddi-manevi-tazminat-1-724x1024.jpg

Eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay ve her hâlde bu sebebin doğumunun üzerinden beş yıl geçmekle dava hakkı düşe

padding right=”10%” left=”10%”] Hayata Kast [/padding]

Evli bulunan çiftlerden birinin diğerine karşı öldürme niyetiyle yapılan eylemi fiilini ifade eder. Eşlerden birinin diğerine karşı bu şekilde davranışı boşanma gerekçesini oluşturur. Ancak eşlerden birinin diğerine karşı dikkatsizliği veya ihmali nedeniyle nedeniyle hayatını riske sokmuşsa bu nedenle boşanma davası açılamaz. Çünkü eşin öldürme iradesi yoktur.

Kötü Muamele

Evli bulunan çiftelden birinin diğerine karşı gerek bedensel gerekse ruhsal olarak şiddet uygulamasıdır. Eşlerden birinin diğerine karşı bu tür eylemleri boşanma gerekçesidir. Ancak eylemin kasti olarak yapmış olması gerekmektedir. Neler kötü Muameleden sayılır sorusuna cevap vermek gerekirse; fiziksel olarak canyakıcı hareketlerde (dayak gibi) bulunmak, aç veya susuz bırakmak, saçını kesmek, normal olmayan cinsel ilişkiye zorlamak, Bu sorunun cevabına maddeler halinde sıralamaktansa çiftelerden birinin diğerine karşı bedensel ve ruhsal kasti şiddet eylemlerinin tümünü diyebiliriz. Pek kötü muameleyi yukarıda birkaç örnekler verdik. Bu hallerin tamamını sıralanmak mümkün değildir. Yukarıdaki tanım doğrultusunda dosyaya bakan hakim meydana gelen olaya göre değerlendirerek karar vermektedir. Bu nedenle kriter kasti olarak eşin diğerinin bedensel ve ruhsal olarak şiddete maruz bırakmasıdır.

Onur Kırıcı Davranış

Onur Kırıcı Davranış nedeniyle boşanma kötü muamele nedeniyle boşanmada olduğu gibi kast aranmaktadır. Evli eşlerden birinin, diğer eşin kişilik haklarına ihlal etmek suretiyle eşin onur, şeref ve haysiyetine karşı yapmış olduğu şiddettir. Eşe ağır hakaretler içeren mesajlar çekme, toplum içinde eşe karşı ağır itamlarda bulunma, sürekli hakaret, sövmeye maruz kalma gibi haller sıralanabilir. Burada da yukarıdaki tanımdan hareketle başkaca örnekler çıkartılabilir. Ancak buradada yukarıda anlattımız gibi hakim somut olaya bakarak karar vermektedir.

  • Dilekçe İndirme 
  • Site İçi Arama
  • Tavsiyeler 
  • Uyarı
   🙂  | Sitemizde paylaşılan tüm dilekçeler herhangi bir reklam veya üyelik gerektirmeden içerik devamında paylaştığımız linklerle veya butonlar vasıtasıyla pratik bir biçimde word formatında rahatlıkla indirebilirsiniz
😮    | Merak ettiğiniz bir konu veya dilekçeyi site içi arama motoru “ekranın sağ üst kısmında bulunan “Konu veya Dilekçe Ara” kısmında sorgulama yaparak rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Ulaşamadığınız bilgiler veya sitemizde yayımlanmasını istediğiniz içerikler için bizimle irtibata geçiniz
   🙂  | Sitemizde yayımlanan dilekçeler örnek vasfındadır. Çekişmeli hukuki konularda, her olay kendi içerisinde farklılıklar barındırdığından www.dilekceindir.com bir hukukçudan yardım almanızı tavsiye eder. Kar amacı gütmeyen sitemizin daha iyi hizmet verebilmesi için lütfen içeriklerimizi paylaşın ve sitemizi tavsiye ediniz.
🙁 | Sitemizde yayımlanan  içerikler  www.dilekceindir.com tarafından üretilmiştir.  Sitemizden izin alınmaksızın başka bir site vasıtasıyla paylaşılması veya yayılması yasaktır.

Yönetici admin

Merhaba, ben Öncay, dilekceindir.com'un kurucusuyum, siteyi kurarken temel amacım, herkesin anlayabileceği sade bir site hazırlamaktı. Okumak istediğiniz yazıların veya indirmek istediği belgeleri rahatlıkla ulaşabilmenizi ve birkaç tıkla halletmenizi hedefledim. Umarım amacıma ulaşmışımdır. İyi çalışmalar diliyorum.

İlginizi çekebilir

Kira Bedelinin Tespiti Dilekcesi İndir

Kiraya veren ve kiralayan kiralanan gayrimenkulu herhangi bir sınırlamaya tabi tutulmaksızın serbestçe belirleyebilir ve bu …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir