Tebligat Mazbatası Nedir ?
Tebligat Mazbatası daha iyi anlatabilmek için Tebligat ile mazbata kavramlarını ayrı ayrı incelmemizin daha doğru olacağı kanaatindeyiz. Ayrıca burada açıkladığımız Tebligat Mazbatası adliyelerdeki kullanımları dikkate alınarak tanımlar bu çerçevede oluşturulmuştur. “Tebligat ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için tebligat nedir sayfamızda incelenmiştir. Bu sayfadan gerekl bilgileri edinebilirsiniz”
Kısaca hukuki bir işlemin bildirilmesi amacıyla kazai merci tarafından çıkartılan bildirimlere tebligat diyoruz.
Bu konunun daha iyi anlaşılması açısından sitemiz tarafından hazırlanan “tebligat nedir“ sayfamızı ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Sayfaya yönlendirilmek için lütfen aşağıdaki yönlendirme linkine tıklayınız.
Mazbata Nedir ?
Osmanlıca kökenli olan “mazbata” tutanak anlamına gelmektedir. Adliyelerde ve diğer kurumlarda maztbata, tutanak anlamına gelmektedir. Tebligat Mazbatası denildiği zamanda aklımıza tebligat tutanağı gelmektedir.
Yan tarafta tarafta Mahkeme tarafından çıkartılan açık ve kaapli (cepli) tebligat evrakı örnekleri verilmiştir.
Kazai merci tarafından çıkartılan tebligat evrakı, PTT memurlarınca muhatabın adresine ulastirilir. Adreste muhataba veya kanunda tebligat yapılabilecek kişilerden birinin bulunması halinde tebligat evrakı bu kişilere tesim edilirken tebliğ edilmiş olur. Tebligat memuru tarafından teblig yapılan kisinin imzası alınır. Adresin kapalı olması durumunda veya muhatabın taşınmış olması vb. nedenlerle tebligatın iade olma durumlarında da kendisi tebligatın üzerine
gerekli bölmelere şerh düşer. Tebligat evrakına bu şekilde memur ve taraflarca imza alınması ile tebligat evrakının, tebligat tutanağı haline dönüşmesini sağlar. PTT tarafından işlem yapılan tebligatlara tebligat mazbatası denir. Konu ile ilgili yukarıda sağ tarafta tebligat mazbataları örnekleri paylaşılmıştır. Ayrıca yukarıda sağ tarafta da Tebligat evrakları paylaşılmıştır. Örnekleri inceleyerek tebliat mazbatası ile tebligat evrakı arasındaki farkları daha iyi anlaşılacaktır.
e-Tebligat Nedir
Tebligat Kanunun 7/a maddesinde yazılı kişiler ve tuzel kişilere tebligat yapılması zorunludur. Ayrıca kişilerin elektronik adresi olması halinde de kişileri hukuki bildirimler elektronik yolla gönderilebilir. Elektronik tebligatın yapılmasını diğer fiziki tebligatta olduğu gibi PTT sağlar. Elektronik tebligat fiziki tebligata göre hem zaman hemde daha ekonomiktir. Üstelik kağıt israfının da önüne geçilmektedir.
Elektronik tebligat, tebligat yapılacak kişinin hesabına düştükten 5 gün sonra yapılmış sayılır.
Elektronik tebligat kanun gereğince;
- Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II), (III) ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri ile bunlara bağlı döner sermayeli kuruluşlar.
- Mahalli İdareler
- Özel kanunla kurulmuş diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kanunla kurulan fonlar ve kefalet sandıkları.
- Meslek Kuruluşları (Kamu kurumu niteliğindeki) ve üst kuruluşlar
- KİT ve bunların ortaklıkları veya işletmeleri
- Sermayesinin çoğunluğu kamuya ait olan artaklıklar
- Kanunla kurulanlar da dahil olmak üzere tüm özel hukuk tüzel kişileri.
- Noterler, avukatlar, arabulucular, bilirkişiler ,
- İdareleri, kamu iktisadi teşebbüslerini veya sermayesinin yüzde ellisinden fazlası kamuya ait diğer ortaklıkları; ve idari yargı mercileri, icra müdürlükleri veya hakemler nezdinde vekil sıfatıyla temsile yetkili olan kişilerin bağlı bulunduğu birim yukarıda yazılan kişi ve kurumlara elektronik tebligat yapmak zorunludur.
Mahkeme Tebligat Sorgulama
Kazai Merciler tarafından sıkartılan tebligatların takibi kimi zaman sorun yaşanabilmektedir. Kazai merci tarafından çıkartılan tebligatların akibetlerini Adliyelere gitmeden takip edebilirsiniz. Adliyelere gitmeden kazai merci tarafından çıkartılan tebligatın akıbetini öğrenmek için tebligatın üzerinde bulunan bandrol numarasını bilmeniz gerekmektedir. Tebligat bandrol numarası tebligat evrakının genellikle sol veya ortasında barkot cizgilerinin alttarafından bulunan 13 rakamdan oluşan numaradır, yan tarafta bir örnek ile paylaşılmıştır. Bandrol numarasını bildiğiniz taktirde e-devletten veya PTT’nin sitesinden tebligatınızın ne aşamada olduğunu öğrenebilirsiniz. Eğer elinizde bandrol numaranız var ise şağıdaki butonlar yardımıyla tebligatlarınızı PTT’den sorgulayabilirsiniz.
Muhtara gelen tebligat sorgulama
Tebligat kanununa göre PTT memuru tarafınıza ulaşamayıpta Kanun gereğince Muhtar veya Azalarına teslim edilen tebligatlarıda yukarıda paylaştığımız butonlar yardımıyla sorgulayabilirsiniz. Yukarıda paylaştığımız sadece sorgulama ekranı olup evrakın içeriği hakkında bilgi sahibi olamazsınız. Bu nedenle sorguladığınız tebligatınız muhtara teslim gözüküyor ise bir an önce gidip muhtardan tebligatı almalısınız.
- Dilekçe İndirme
- Site İçi Arama
- Tavsiyeler
- Uyarı