Suç Duyurusu

Suç Duyurusu Nasıl Yapılır ?

Suç Duyurusu Yapılma Usulü ?

Suç duyurusu dilekçeyle veya tutanağa geçirilmek suretiyle yazılı olarak yapılabilir.  Şikayet ve ihbarda bulunacak kurumlara müracaat sırasında beyanlarınız tutanağa geçilerek imzanız alınmak suretiyle olabileceği gibi usulüne uygun dilekçe ile de olmaktadır. Adliyelerde genellikle dilekçe talep edilmektedir. Adliye Müracaatlarınızda dilekçenizin olması yararınıza olacaktır.   Soruşturmalar kamu adına savcılık tarafından yürütülmektedir. Bu nedenle suç duyurusunda bulunulurken sizlerden herhangi  bir harç veya masraf talep edilmemektedir. 

Suç Duyurusunu Nereye Yapılabilir ?

Konusu suç olan ihbar ve şikayetler kolluk birimin veya Cumhuriyet Savcılıklarına yapılır. Ayrıca 5271 sayılı kanunun 158 maddesi gereğince İl Valiliklerine, İlçe Kaymakamlıklarına veya Mahkemelere verilen şikayet veya ihbarlar ise İlgili Cumhuriyet Savcılığına gönderilir. 

Okuyucularımızın bir kısmının hiç adliyelere yolu düşmediği düşünürsek konuya girmeden önce kısa bir bilgilendirme yapmamızın faydası olacağını düşünmekteyiz. Bilindiği üzere ülkemiz hukuk sistemine göre ceza davası açma yetkisi Cumhuriyet Savcılarındadır. Yani siz veya bir başkası gidip Asliye Ceza Mahkemesine veya Ağır Ceza Mahkemesine dilekçe ile dava açamaz. Bu nedenle suçtan zarar görmeniz durumunda Suç Duyurusunda bulunmanız gerekir. Suç duyurunuza istinaden işlenen suçun takibini kamu adına Cumhuriyet Savcısı yapacaktır. Cumhuriyet Savcısı tarafında meydana gelen ve konusu suç olan olay öğrenilmesini müteakip gerekli tahkikatlar başlatılır. Cumhuriyet Savcısı tarafından yürütülen bu tahkikat aşaması yada soruşturma sonucunda, Cumhuriyet Savcısında oluşan kanaate göre yürütülen soruşturma hakkında takipsizlik kararı verilebileceği gibi suç işlendiği kanaat oluşması halinde, soruşturma aşamasında hazırlanan dosya ile sucu işlediği kanaatine varılan şüphelilerin cezalandırılması talepli iddianame ile görevli ve yetkili mahkemeye kamu davası açılması talep edilir. İddianameyi ve ekindeki dosyayı alan Mahkeme 15 günlük yasal süre içerisinde iddianameyi inceleyerek iade edebilir. Mahkeme anılan süre içerisinde iddianameyi iade etmemesi halinde kamu davası açılmış olur. Peki Suç Duyurusu Nasıl Yapılır ? Suç duyurusunda bulunmak aslında çok basittir. İlgili savcılığa şikayet ve delillerinizi anlaşılır bir şekilde yazarak başvurmanız halinde suç duyurusunda bulunmuş sayılırsınız. Dilekçenizde olayları, kişileri ve tarihlerin mümkün olduğunca anlaşılır bir şekilde yazdıktan sonra dilekçe sahibi tarafından imzalanması önemlidir. Bu şekilde hazırlamış olduğunuz dilekçeyi ilgili savcılığa teslim etmeniz halinde suç duyurusunda bulunmuş olacaksınız ve Cumhuriyet Savcılığı tarafından işlemler başlatılacaktır.

Suç Duyurusu Ne Demek ?

Suç duyurusu meydana gelen ve konusu suç olan bir fiilin tahkikat amacıyla yapılan ihbara veya şikayete denir.

Suç Duyurusu Ne Zaman Sonuçlanır ?

Yapılan suç duyurusu neticesinde Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturmanın bitirilmesi için belli bir süre yoktur. Ancak makul süre içerisinde bitirilmesi öngörülmektedir.

Ancak yürütülen soruşturma sonucunda Cumhuriyet Savcılığı tarafından verilen kararlar ilgililere tebliğ edilmektedir.

Savcılığa Suç Duyurusu Nasıl Yazılır ?

Savcılığa suç duyurusu nasıl yazılır sorusuna uzun uzun dilekçe usulünü anlatmaya gerek duymuyoruz. Ancak kısaca değinmek gerekirse tarafların bilgileri, olay açık ve anlaşılır bir şekilde anlatılması esastır. Ayrıca sitemiz sizler için örnek kurgusal suç duyurusu dilekçeleri paylaşmıştır aşağıda ki linkleri kullanarak dilekçeleri inceleyebilirsiniz. Ayrıca bu dilekçeleri word formatında bilgisayarınıza indirerek üzerinde gerekli değişiklikler yaparak kullanabilirsiniz. Bunun için aşağıda paylaştığımız yönlendirme linkini kullanabilirsiniz.

ÖRNEK DİLEKÇELER



  • Dilekçe İndirme 

  • Site İçi Arama

  • Tavsiyeler 
  • Uyarı


   🙂  | Sitemizde paylaşılan tüm dilekçeler herhangi bir reklam veya üyelik gerektirmeden içerik devamında paylaştığımız linklerle veya butonlar vasıtasıyla pratik bir biçimde word formatında rahatlıkla indirebilirsiniz

😮    | Merak ettiğiniz bir konu veya dilekçeyi site içi arama motoru “ekranın sağ üst kısmında bulunan “Konu veya Dilekçe Ara” kısmında sorgulama yaparak rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Ulaşamadığınız bilgiler veya sitemizde yayımlanmasını istediğiniz içerikler için bizimle irtibata geçiniz

   🙂  | Sitemizde yayımlanan dilekçeler örnek vasfındadır. Çekişmeli hukuki konularda, her olay kendi içerisinde farklılıklar barındırdığından www.dilekceindir.com bir hukukçudan yardım almanızı tavsiye eder. Kar amacı gütmeyen sitemizin daha iyi hizmet verebilmesi için lütfen içeriklerimizi paylaşın ve sitemizi tavsiye ediniz.
🙁 | Sitemizde yayımlanan  içerikler  www.dilekceindir.com tarafından üretilmiştir.  Sitemizden izin alınmaksızın başka bir site vasıtasıyla paylaşılması veya yayılması yasaktır.

Yönetici admin

Merhaba, ben Öncay, dilekceindir.com'un kurucusuyum, siteyi kurarken temel amacım, herkesin anlayabileceği sade bir site hazırlamaktı. Okumak istediğiniz yazıların veya indirmek istediği belgeleri rahatlıkla ulaşabilmenizi ve birkaç tıkla halletmenizi hedefledim. Umarım amacıma ulaşmışımdır. İyi çalışmalar diliyorum.

İlginizi çekebilir

Tasarruf tedbirlerine uymamak

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 125/A-c maddesi gereğince kamu görevlisi ‘kurumları tarafından uygulanmasına karar verilen …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir