657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 125/A-a maddesi gereğince kamu görevlisi ‘Verilen emirleri ve görevlerin tam ve zamanında yapmakmadığı, görev yaptığı kurumda belirlenen usul ve esaslar uygulanmasında kayıtsız kaldığı, görevle ilgili resmi belge, araç ve gereçlerin korunması, kullanılması ve bakımında kayıtsızlık kaldığı gerekçesiyle cezandırılması istemiyle disiplin soruşturması başlatılabilir. Başlatılan disiplin soruşturmasına karşı disiplin soruşturmasına yapan disilin amiri veya muhakkik tarafından memurdan savunma istenmesi gerekmektedir. Savunma alınmadan memura ceza verilemez. Disiplin soruşturmasını yürüten disiplin amiri veya muhakkik tarafından Memura 7 günden az olmamak üzere belirlenen süre içerisinde savunmasını yapması istenir. Bu süre içerisinde savunmasını yapmayan memur, savunma yapma hakkından vazgeçmiş sayılır. Bu nedenle disiplin soruşturması açılan memur belirlenen süre içerisinde kendisini savunması önemlidir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 127 maddesi uyarınca “ Uyarma, kınama, aylıktan kesme ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezalarında disipin soruşturmasına başlanma süresi 1 aydır, bu nedenle disiplin soruşturmasına bir ay içinde başlanmaması halinde memur hakkında disiplin cezası verme yetkisi zamanaşımına uğrar.
Örneklerde paylaştığımız olayda, hakkında disiplin soruşturması başlatılan Memur hakkında başlatılan disiplin soruşturmasının, fiilin işlendiğinin öğrenildiği tarihten itibaren 1 ay geçmesine “ceza verme yetkisinin zamanaşımı olmasına” rağmen yürütülen disiplin soruşturmasına savunma örneğidir. Disiplin soruşturmasına karşı savunma dilekçesini yukarıdaki PDF ve JPEG formatında inceleyebileceğiniz gibi, aşağıdaki indirme linkinden kolaylıkla Word belgesi olarak indirerek üzerinde gerekli değişiklikleri yaparak kullanabilirsiniz
Sitemizde yayınlanmasını istediğiniz dilekçeler için lütfen irtibata geçiniz