Bazı erginlerin ve velayet altında bulunmayan yaşı küçüklerin hukuki faydasının korunması amacıyla yetkili vesayet makamı tarafından kısıtlanmasıdır. Vesayet kişinin kendi talebi üzerine kurulabileceği gibi ilgili kurumların bildirimi üzerine reesen de vesayet makamı tarafından tesis edilebilir. Bu durumu örneklendirmek gerekirse şahıs hükümlü olması halinde kendi isteği aranmaksızın vasi atanması gerekir, kendisi cezaevinde iken birçok işlemini yapamayacaktır. Bu nedenle burada şahsa reesen vasi atanır. Ancak şahıs yaşlanmış veya herhangi bir rahatsızlık geçirmiş bu nedenle işlerini yürütemiyor ise bu durumda da şahıs kendi isteği ila vesayet altına alınabilir.
Hangi Hallerde Veseyet Atanması Gerekir ?
4271 sayılı kanun gereğince kişilerin vesayet altına alınması iki başlık altında incelenmiştir. Bunlardan ilki küçüklük diğeri ise kısıtlılık durumudur. Bu iki başlığı aşağıda incelenmiş olup, gerekli görülen yerlerde dilekçe örnekleri de paylaşılmıştır. Paylaşılan dilekçe örneklerini indirme linkine tıklayarak, indirme sayfamıza yönlendirilerek rahatlıkla bilgisayarınıza indirerek üzerinde gerekli değişiklikleri ve düzenlemeleri yapabilirsiniz.
Küçüklük
Kural olarak her küçüğün velayet altında olması gerekir, velayet altında olmayan küçüğün tespit edilmesi halinde Yaşı Küçük olan vesayet altına alınır. Velayet altında olmayan yaşı küçüklerin tespit edilmesi halinde tespit eden idareler, nüfus, noter veya mahkemeler durumu vesayet makamı olan Sulh Hukuk Mahkemesine bildirmeleri gerekmektedir. Bu durumu örneklemek gerekirse yaşı küçüğün velilerinin vesayet altında olması durumu sayılabilir.
Kısıtlama
-
Akıl Hastalığı veya Zayıflığı Nedeniyle Kısıtlanma
Akıl hastalığı veya Akıl zayıflığı olan kişilerin kısıtlanabilmeleri için, kişinin işlerini göremeyecek derecede hasta olması gerekir. Ayrıca kişi kendini koruyamıyor ise kişinin korunması amacıyla veya hayatını kendi başına idame ettiremiyorsa yada başkalarının güvenliği tehlikeye sokuyorsa bu durumlarda akıl hastası veya akıl zayıflığı olan kişi ihbar üzerine yetkili Sulh Hukuk Mahkemesince kısıtlanır. Yukarıda Akıl Hastalığı ve zayıflığı nedeniyle vesayet altına alınma talebini içerir dilekçe örnekleri paylaşılmıştır. PDF formatında paylaşılan örnek dilekçeleri bilgisayarınıza indirip, üzerinde değişiklik yapmak için lütfen indirme sayfamıza gidiniz, indirme sayfamıza aşağıdaki butonu tıklayarak ulaşabilirsiniz.
-
Kötü Yönetim, Kötü Yaşam Tarzı Nedeniyle Kısıtlanma
Kişiler bazı dorumlarda, tercih etmiş oldukları yaşam nedeniyle ” sarhoşluk, kumar, gece hayatı vb.” kendisini ve bakmakla yükümlü olduğu ailesini zor durumda düşürebilir. Kişinin kendini ve ailesini tercih etmiş oldukları kötü yaşam nedeniyle zor duruma düşürme ihtimali olması halinde kişi, aileleri ve kendisinin korunması amacıyla kasıtlanır. Yine kişiler yukarıda izah edildiği şekilde madde bağımlısı olmasa dahi savurganlık veya malvarlıklarını kötü yönetmeleri halinde kısıtlanabilirler. Ayrıca kişiler başkalarının güvenliğini tehlikeye sokmaları halinde de Yetkili Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından kısıtlanabilir. Yukarıda Bağımlılık ve savurganlık nedeniyle vesayet altına alınma taleplerini içerir dilekçe örnekleri paylaşılmıştır. PDF formatında paylaşılan örnek dilekçeleri bilgisayarınıza indirip, üzerinde değişiklik yapmak için lütfen indirme sayfamıza gidiniz, indirme sayfamıza aşağıdaki butonu tıklayarak ulaşabilirsiniz.
-
Hürriyeti Bağlayıcı Cezalar Nedeniyle Kısıtlanma
Bağımsız mahkemeler tarafından kişi ceza alması halinde ve cezasının kanun yolları tüketildiğinde karar kesinleşmiş sayılır. Bu durumda kişi hükümlü sayılır. Eğer şahıs biryıl veya daha fazla hürriyeti bağlayıcı hapis cezası almaları halinde ceza alan kişiye, karar kesinleştikten sonra vasi atanması gerekmektedir. Genellikle 1 yıldan fazla hürriyeti bağlayıcı ceza ile cezalandırılan kişiler cezaevine alındıklarında cezaevi tarafından hükümlü hakkında vasi atanması talebiyle Yetkili Sulh Hukuk Mahkemesine talepte bulunularak kısıtlanması sağlanır. Böylelikle hükümlünün resmi işlemleri vasisi tarafından takip edilerek mağdur olmasının önüne geçilmiş olunur. Yukarıda da izah ettiğimiz gibi kişi cezaevine girdiği zaman genellikle cezaevi tarafından Yetkili Sulh Hukuk Mahkemesine vasi atanması talebinde bulunulur.PDF formatında paylaşılan örnek dilekçeleri bilgisayarınıza indirip, üzerinde değişiklik yapmak için lütfen indirme sayfamıza gidiniz, indirme sayfamıza aşağıdaki butonu tıklayarak ulaşabilirsiniz.
-
İstek Üzerine Kısıtlanma
İlerleyen yaş, hastalık veya buna benzer nedenlerden dolayı kimi zaman kişiler daha önce kendilerinin gerkçekleştirmiş olduğu iş ve işlemleri gerçekleştirmekte zorluk çekebilirler veya artık yapamayabilirler. Bu gibi durumlarda kişi hukuki faydasının korunması, ve gerekli işlemlerin yürüyebilmesi için kendi isteği ile vasi atanmasını isteyebilir. Kişilerin müracaatı üzerine yetkili Sulh Hukuk Mahkemesi talebi uygun görmesi halinde kişi kısıtlanarak kendisine bir vasi atanır.Yukarıda kişinin engelli olması hali ve yaşlılık nedeniyle vesayet altına alınma talebini içerir dilekçe örnekleri paylaşılmıştır. PDF formatında paylaşılan örnek dilekçeleri bilgisayarınıza indirip, üzerinde değişiklik yapmak için lütfen indirme sayfamıza gidiniz, indirme sayfamıza aşağıdaki butonu tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Vesayet Altındaki Kişi Oy Kullanabilir mi?
Vesayet makamı tarafından herhangi bir nedenle vesayet altına alınan yani kısıtlanan kişi oy kullanıp kullanamayacağı sıkça sorulan sorulardan biridir ? Çoğu zaman Yazılı ve görsel basında kısıtlıların (vasi) oy kullandırılmaya çalışıldığına ilişkin haberleri duymuşuzdur. Çeşitli nedenlerle kişiler kısıtlana bilir, kişinin oy kullanıp kullanamayacağını tespit etmek için kısıtlanma gerekçesine bakmamız gerekir. Siyasi haklardan kısıtlı olanlar oy kullanamazlar. Örneğin Hürriyeti Bağlayıcı Bir Suç Nedeniyle muhkum olanlar, Akıl Hastalığı veya Akıl Zayıflığı nedeniyle kısıtlananlar oy kullanamazlar ancak, istek üzerine kısıtlananlar, kötü yönetim nedeniyle kısıtlananlar vb. oy kullanabilirler.