Yaş Düzeltmek İçin Nereye Başvurulur ?

Yaş Düzeltme Davasında Yetki

Yaş düzeltme davalarında yetkili Mahkemeler yaşı düzeltilmesi talep eden kişinin ikamet adresi olan yer Mahkemeleridir. 

Yaş Düzelteme Davasında Görev

Nüfus kayıtlarının değiştirilmesi mahkeme kararı ile yapılabilmektedir. Yaş büyütmek veya küçültme davalarında görevli Mahkeme Asliye Hukuk Mahkemeleridir. 

Yaş Düzeltme Davasında Dava Açma Süresi Ne Kadardır ?

Yaşını büyütmek veya küçültmek isteyen kişi, istediği zaman dava açabilir. Yani süre kısıtlaması yoktur. 

Nasıl Müracaat Ederim ?

Yukarıdada bahsettiğimiz hususları özetlersek eğer yaşınızı düzeltmek istiyorsanız, ikamet ettiğiniz Asliye Hukuk Mahkemesine Dava dilekçesi (İki adet olması gerekiyor) müracaat etmeniz gerekmektedir.  Sitemizde bulabileceğiniz dilekçe örneğini kendinize göre uyarlayarak hazırladığınız dilekçeyi, öncelikle havale ettirmeniz gerekmektedir. Küçük yerlerde götürdüğünüz dilekçeyi sağ üst kısmına hakimin imzalamasıyla olur, ancak büyük yerleşim yerlerinde bu işlemleri Yazı İşleri Müdürleri veya Önbürolarda yapmaktadır.  Dilekçenizi havale ettirdikten sonra Mahkemeler veznesine giderek hesaplanan gider avansı ve harçları yatırmanız gerekmektedir.  Harç ve masrafları yatırdıktan sonra dilekçeyi mahkemeye sunmanız gerekmektedir. İlgili mahkemeye havaleli, harçları ve gider avnasları yatırılmış dilekçeyi sunmanız halinde işlemleriniz başlayacaktır. (Bazı yerlerde harçlar alındıktan sonra dilekçeyi size vermeyerek ilgili mahkemeye  kendileri gönderebilmektedirler.) Açmış olduğunuz dava bittikten sonra kullanılmayan gider avanslarını bir dilekçe ile müracaat ederek geri alabilirsiniz. (Gider Avansının dilekçe örneğini inleyeyip indirmek için lütfen tıklayın)

SIKÇA SORULAN SORULAR

  • Yaş büyütmek için ne kadar para gider ?

Yaş düzeltme davalarındaharçlar ve giderler her yıl değiştiği için size yaklaşık olarak dolar üzerinden tahmini değer vereceğiz. Yaş düzeltme davalarında cüzi miktarda, yaklaşık 10-15 dolar civarı harç ile  harçtan biraz faza miktarda da gider avansı çıkmaktadır. Ancak şunu değinmeden geçmeyelim davanız bittikten sonra kullanılmayan gider avansını geri alabilmektesiniz. Dilekçe  örnekleri aşağda verilmiştir

İbanlı JPEG
İbansız JPEG
İbanlı PDF
İbansız PDF

Yan tarafta paylaşılan JPEG formtaındaki dilekçelerde görüntü kaybı olması halinde hemen yanında bulunan PDF formatındaki dilekçeleri inceleyebilirsiniz. Ayrıca örnek olarak paylaştığımız dilekçeleri bilgisayarınıza indirip, üzerinde düzenlemeler yapmak istiyorsanız lüften indirme sayfamıza ziyaret ediniz. İndirme sayfamıza arama motorumuza gider avansı iade dilekçesi yazarak arama yaptırınız veya  aşağıdaki butonu tıklayarak ulaşabilirsiniz. 

Gider Avansı İndirma Sayfası

  • Kimlik Yaşı Küçültülebilir mi?

Evet kimlikteki yaş küçültülebilir, yaş küçültebilmeniz için yetkili  (ikamet ettiğiniz ildeki ve görevli  mahkemeye ( Asliye Hukuk Mahkemesine) dava açmanız gerekmektedir. Mahkeme tarafından talebiniz uygun görülürse Mahkeme tarafından verilen karar kesinleşmesini müteakip yaşınız nüfus kayıtlarında ve kimliğinizde küçültülebilir. 

  • Yaş Küçültmek Mümkü mü ?

Kanun  gereği Nüfus kayıtlarında bir düzeme yapılamaz ancak, Mahkemeler tarafından verilmiş kesinleşmiş kararlar gereğince mümkündür. 

  • Yaş Düzeltme Davası Kime Karşı Açılır

Yaş büyütme veya yaş küçültme davaları talepte bulunan (davacı) eğer 18 yaşından küçük ise kanuni temsilcisi tarafından nüfus müdürlüğü (davalı) aleyhine açılır. Yani açacağınız davada davalı nüfus müdürlüğü olacaktır.

Sitemizde yayınlanmasını istediğiniz dilekçeler için lütfen irtibata geçiniz

Yönetici admin

Merhaba, ben Öncay, dilekceindir.com'un kurucusuyum, siteyi kurarken temel amacım, herkesin anlayabileceği sade bir site hazırlamaktı. Okumak istediğiniz yazıların veya indirmek istediği belgeleri rahatlıkla ulaşabilmenizi ve birkaç tıkla halletmenizi hedefledim. Umarım amacıma ulaşmışımdır. İyi çalışmalar diliyorum.

İlginizi çekebilir

Vasi Davası Açmak İçin Nereye Müracaat Etmeliyim

Vasi Davasında Yetkili Mahkeme Vesayet yani Vasi Davalarında yetkili Mahkeme, kısıtlının yerleşim yeri Mahkemesidir. Vasi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir